İzmir'de 1 Aylık Eşini Öldüren Sanığın Yargılandığı Dava

Bayraklı ilçesinde bir aylık eşini öldüren sanık, hiçbir indirim maddesi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir aylık eşini öldüren sanık hakkında, hiçbir indirim maddesi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Savaş Kocabaş, avukatı Birhan Ayer, öldürülen Elif Kocabaş'ın annesi ailesi ile avukatı katıldı.

Adliye polisinin güvenlik önlemi aldığı duruşma salonuna izleyici olarak sadece maktulün kadın yakınları ve gazeteciler alındı.

Avukat Eylem Yıldız, bir önceki celse savcının hiçbir indirim maddesi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönünde verdiği mütalaaya aynen katıldıklarını söyledi.

Bu olay öncesindeki gelişmeler, cinayetin kendisi ve ardından sanığın cesedi halıya sararak üç gün boyunca evde tutması da dikkate alındığında, cinayeti taammüden işlemediğinin ortada olduğunu belirten Yıldız, "Sanığın mahkeme nezdinde tahrik, iyi hal ve pişmanlık indiriminden yararlanmak istediğini görüyoruz. Dosyada sanıkla ölen arasında hiçbir tartışmaya dair delil yoktur. Sanığın duruşmada sessiz kalması, 'pişmanım' demesi, iyi hal göstermesi hiçbir şekilde indirimi gerektirmemeli. Kadın cinayeti davasında emsal bir karar vermenizi bekliyoruz. Daha önce diğer davalarda verilen emsal kararları da dosyaya sunuyoruz" dedi.

Sanık avukatı, savcının mütalaasını kabul etmediklerini, yazılı ve sözlü beyanlarını tekrar ettiklerini belirtti.

Sanık Savaş Kocabaş ise son savunmasında, eşinin anne ve babasına yaşadıkları tartışmaları aktararak çaresizlik içinde olduğunu söylediğini ileri sürerek, "Çaresizdik, kimse yanımızda olmadı. Eşimin beni terk ettiğini, eve gelmediğini de söyledim. Çocukluk arkadaşlarım olan tanıklar mahkemede yalan konuştu. Eşimle kavgalı olduğumuzu, bana hakaret ettiğini herkes biliyordu" şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür, heyetin oy birliğiyle sanığı hiçbir indirim maddesi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdığını bildirdi.

Kararın açıklanmasının ardından sanık, maktulün anne ve babasına dönerek, "Siz bunun namus cinayeti olduğunu biliyordunuz" şeklindeki sözlü sataşması üzerine, anne Gülşah Konur ağlayarak, "Savaş, sen bizim evladımızı aldın. Sen benim bebeğimi aldın Savaş" sözleriyle karşılık verdi. Sanık, jandarma tarafından duruşma salonundan güçlükle çıkarıldı.

- Basın açıklaması

Öte yandan, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üye bir grup, duruşma öncesi maktul Elif Kocabaş'ın ailesi ile çocukları öldürülen diğer ailelerin katılımıyla adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Burada gözyaşlarını tutamayan Elif Kocabaş'ın annesi Gülşah Konur, megafon uzatıldığında konuşma yapamadı.

Maktulün dayısı Mehmet Çelik, "Bizler, erkeklerin kadınları katletmesine karşı buradayız. Elif katledildi. Yaşam katledildi. Kadın yaşamdır, bizi doğurandır. Bir erkek olarak bunların karşısında mahcubum" dedi.

Platform Sözcüsü Sanem Deniz Kural da sanığın evliliğinde bir ayı bile doldurmayan eşini öldürdükten sonra cenazesini günlerce evde beklettiğini, buna rağmen ceza indirimi almaya çalıştığını, kadın katillerinin indirim alabilmesinin önünü kapatacak yasalar çıkarılmazsa, her kadın cinayeti davasında benzer tablolarla karşılaşılacağını söyledi.

Avukat Eylem Yıldız ise kadınlara ve çocuklara karşı her türlü cinayet ve şiddetin, hiçbir indirim uygulanmadan cezalandırılarak önüne geçilebileceğini dile getirdi.

İzmir'de 19 Temmuzda Savaş Kocabaş, 1 aylık eşi Elif'i bıçakla öldürdükten sonra cesedini halıya sararak üç gün evde bekletmiş, bir süre sonra polisin takibi sonucu yakalanmıştı.
Kaynak: AA