YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç Açıklaması

"Eğitim ve öğretimle ilgili değişikliklerin geniş mutabakatla sağlanması hususuna önem veriyoruz"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Eğitim ve öğretimle ilgili değişikliklerin geniş mutabakatla sağlanması hususuna önem veriyoruz" dedi.

Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen Kültür-Sanat Söyleşileri" etkinliğinde konuşan Saraç, tarih bilgisinin önemine değinerek, son yıllarda tarihe karşı gösterilen ilginin sevindirici olduğunu, yayınlanan kitap, düzenlenen bilimsel etkinlik, televizyon programı ve dizi filmlerle tarihin artık daha geniş kesimlere ulaştığını anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından gazeteci yazar Murat Bardakçı, "Gençlik ve Tarih" konulu sunum gerçekleştirdi.

Etkinlik sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Saraç, YÖK'le ilgili yeni yasa çalışmalarına ilişkin soruyu, "YÖK'ün dün yapılan genel kurulunda yüksek öğretimin yeniden yapılandırılmasına dair izlenilecek yöntem tartışıldı. Bu doğrultuda Yüksek Öğretim Kanun Tasarısı teklifi hazırlanmasına yönelik çalışma başlatılmasına karar verildi. YÖK,  önceki yıllarda yasa taslağı üzerinde, çeşitli kurumlar ve kuruluşlarla, paydaşlarla birlikte şeffaf, uzun süreçli bir çalışma yaptı. Bütün bu çalışmalar da elbette yeniden gözden geçirilecek, yeniden kurgulanacak yasa taslağı teklifi önerisi üzerine aksedecek" diye yanıtladı.

Sürecin rektör ve paydaşlarla şeffaf bir şekilde sürdürüleceğini ifade eden Saraç, şöyle devam etti:

"Dikkat edeceğimiz husus öncelikle şu olacak; Eğitim ve öğretimle ilgili değişikliklerin geniş mutabakatla sağlanması hususuna önem veriyoruz. Bu teşebbüsümüzün de bu şekilde geniş bir mutabakat çerçevesinde gerçekleştirileceğini şimdiden taahhüt edebilirim. Bilimsel bir üslupla, rasyonel bir şekilde, geniş bir mutabakat arayarak ve referans çerçevesinde hem küresel yüksek öğretim anlayışının hem de  mensubu olduğumuz Bologna sürecinin kendi ulusal milli politikalarımızın da yansıyacağı şekilde üçlü referans çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yakın bir zamanda da kamuoyuna önerimizi sunacağımızı söyleyebilirim."

YÖK Başkanı Saraç, tasarının içeriğinin, çeşitliliğe önem veren, hesapverebilirlik performansı, misyon farklılaşması ve kaliteyi öncelediğini ifade ederek, öğrenci, akademisyen ve bilim dostu bir yasa kurgulanacağını belirtti.

Yekta Saraç, sözlerini, "Mevcut sistemde varolan imkanların ortadan kalkması olmayacak. Yeniden yapılandırma, zorlukları telafi edici, talepleri dikkate alıcı mahiyette olacak. Eleştirileri de dikkate alacağız" diye tamamladı.
Kaynak: AA