Shakespeare'in 'Fırtına'sı Çocuklar İçin Sahnelenecek

Ankara Devlet Tiyatrosu, William Shakespeare'in çocuklar için oyunlaştırılan eseri "Fırtına"nın prömiyerini 30 Aralık'ta gerçekleştirecek.

Kutay Sungar'ın yönettiği, Zerrin Akdenizli'nin oyunlaştırdığı eserin kostümlerini Esra Selah, dekorunu Hakan Dündar, müziklerini Engin Bayrak ve koreografisini Burçak Işımer hazırladı.

İki perdelik oyunda, Napoli kralı Prospero ve kızı Miranda'nın hikayesi anlatılıyor.

Oyun, Prospero'nun ayak oyunlarıyla tahtan indirilmesi ve Napoli'den kızıyla sala bindirilip sürgün edilmesiyle başlıyor. Baba-kız, sihirli ve büyülü bir adaya çıkıyor. Sihirli birçok canlının yaşadığı, her türlü mucizenin gerçekleştiği adada Prospero, hava perisi "Ariel" ile tanışıyor. Bu tanışma, bağışlama, kin ve intikamın sona ermesi gibi güzelliklere vesile oluyor.

Ceyhun Becerikli, Melisa Su Taşkıran, Duygu Üstünbaş, Barbaros Efe Türkay, Orkun Huylu, Muzaffer Saygı, Mutlu Mert Ağacık ve Berk Baykut'un rol aldığı eserin prömiyeri, 30 Aralık'ta yapılacak.

- "Zekalarına güveniyoruz"

Oyunun yönetmeni Kutay Sungar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların zekasını küçümseyen birçok proje ve tiyatro oyunu hazırlandığını savundu.

Bunun çok yanlış olduğunu belirten Sungar, "Çocuklara kaliteli oyun izletme düşüncesindeyiz, bu hedefle yola çıktık. Çocukların zekasına güveniyoruz ve 21. yüzyılda William Shakespeare'den oyun izlemeleri gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Görselliği kuvvetli bir oyun hazırladıklarını vurgulayan Sungar, "Dünyada ve Türkiye'de çocuk oyunu denilince algı şu, kocaman mantarlar, kötü peluş kostümler, kötü ışık ve oyunculuk. Çocuklar, teknolojiyle içli dışlılar ve Harry Potter, Avatar, Yüzüklerin Efendisi gibi filmleri izliyorlar. Biz çocukların iyi oyunculuk ve dans izleyecekleri, başarılı tiyatro müziği dinleyecekleri, yüksek görsellikte bir iş yapmaya gayret ediyoruz, en büyük iddiamız bu" dedi.

Oyunun çocukların hayal gücüne hitap edecek unsurlar içerdiğini anlatan Sungar, şöyle devam etti:

"Fırtına, Shakespeare'in romanslarından birisi. Romanslarda, doğa üstü olaylar, aşk temaları öne çıkar. Fırtına, Shakespeare'in diğer romanslarından ayrılır, çünkü bu eser, büyük yazarın insan doğası üzerine yaptığı en başarılı ve en derin denemedir. Bu başarılı eserle, aşk, doğa üstü olaylar, intikam, bağışlama gibi kavramları çocuklara aktarmak istiyoruz."

- "Ölümünün 400. yılındaki ilk proje"

Oyunun kahramanı Prospero'nun başlarda hırs, kin ve intikam duyguları taşıdığına işaret eden Sungar, "Oyunun sonunda Prospero'yu öfkesinden arınmış ve bağışlamanın erdemini fark etmiş bir insan olarak görüyoruz. Bu, çok önemli bir mesaj" dedi.

Eserde çocuklara aşkın naif yanını da göstermek istediklerini dile getiren Sungar, "Oyunda çok güzel, çok saf, naif bir aşk da var, Ferdinand ve Miranda'nın aşkı" diye konuştu.

Sungar, "Fırtına"nın birçok kaynağa göre, Shakespeare'in yazdığı son oyun olduğunu söyledi. 2016'nın Shakespeare'in ölümünün 400. yılı olduğunu belirten Sungar, "Büyük yazarın ölümünün 400. yılında Türkiye'de birçok tiyatro projesi yapılacaktır ancak ilk proje, bizim projemiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA