'İki Asırlık Tahıl Ambarları'nın Kapıları Turizme Açılacak

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde çivi kullanılmadan çıralı çam ağacı kerestelerinin birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapılan ve yaklaşık 200 yıldır kullanılan tahıl ambarları, kapılarını turizme açacak.

'İki Asırlık Tahıl Ambarları'nın Kapıları Turizme Açılacak
'İki Asırlık Tahıl Ambarları'nın Kapıları Turizme Açılacak
Sındırgı merkez ve kırsal mahallelerinde 75-200 yıllık geçmişe sahip, yaklaşık 500 tahıl ambarı bulunuyor. Konar göçer yörüklerin yerleşik hayata geçmesiyle inşa edilen tahıl ambarları, döneminin özelliklerini taşıyan yapım tekniğiyle ilgi çekiyor.

Çivi kullanılmadan çıralı çam ağacı kerestelerinin birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapılan ambarların menteşeleri ise dönemin demirci ustalarının izlerini taşıyor.

Tek veya çift katlı olmak üzere iki çeşidi bulunan ambarların genellikle 2 katlı olanları tercih ediliyor. Çift katlıların alt katındaki 4 bölmede özellikle buğday başta olmak üzere yaklaşık 4 ton tahıl ürünü depolanıp, muhafaza ediliyor. Üst katta ise meyveden, kurutulmuş gıdalara, tarhanadan, güvelenmemesi gereken giysilere kadar birçok gıda ürünü ve giyecek malzemesi saklanabiliyor.

Kırsal mahallelerden Karacalar'da da 50 civarında ambarda hala kışlık yiyecekler muhafaza ediliyor.

- '200 yıllık olan var'


Mahalle sakinlerinden Arif Anar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalle yardımlaşma ve dayanışma derneği kurma çalışmaları olduğunu, bu çalışma tamamlanınca tahıl ambarlarının koruma altına alınması için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuracaklarını söyledi.

Tahıl ambarlarının, kültürlerinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Anar, '75 yıllık olan var, 200 yıllık olan var. Çıralı çam ağacından yapılıyor, çivi kullanılmadığı için bozulmuyor, geçme olduğu için de kemirgen hayvanlar giremiyor, çıralı olduğundan da kurtlanmıyor. Ağacının özelliğinden dolayı yazın serin kışın ılık oluyor, yiyecek ve giyeceklerimiz zarar görmüyor' diye konuştu.

İsmail Demir de bazı tahıl ambarlarının ortalama bin liradan satıldığını belirterek, 'Bunları beğenenler satın almak istiyor, zenginler evlerinin, villalarının bahçesine koyuyor. Satan arkadaşlar oluyor' dedi.

Satın aldığı tahıl ambarını, kırsal mahallelerden Kertil yakınlarındaki çiftlik evinin bahçesinde yerleştiren Hasan Akmeşe ise 'Ambarlar eskiden 'tatar bıçkısı' tabir edilen testerelerle kesilip, birbirine geçirilerek yapılırdı. 'Çelik çürür, ambarlar çürümez' diye dayanıklılığı anlatılır. Ben de köyümüzden alıp çiftliğime yerleştirdim, yazlık ev şeklinde kullanıyorum' ifadelerini kulandı.

- Tahıl ambarları turizme kazandırılacak


Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş da iki katlı tahıl ambarlardan birini, müze olarak kullanılacak olan eski askerlik şubesinin yanına yerleştirdiklerini belirtti.

Yavaş, tahıl ambarlarının turizme kazandırılması için çalışma yaptıklarını ifade ederek, 'Zamanında zahire ambarı olarak kullanıldığı gibi günümüzde çeyiz ambarı olarak kullanılmakta. İlçemiz, 2006 yılında Termal Turizm Merkezi ilan edildi. Bizler de tahıl ambarlarını turizm açısından insanların gezip görebileceği o günleri yansıtan bir malzeme olarak kullanmayı hedefliyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA