Türk Kızılayı'ndan 'Görmezden Gelmeyin' Kampanyası

Türk Kızılayı, Suriyeli mülteciler için “Görmezden Gelmeyin” sloganıyla yeni bir kampanya düzenledi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Bugün itibariyle ülkelerini terk eden Suriyeli kardeşlerimizden aramızda 2 milyon 190 bin Suriyeli barındırıyoruz. Suriye’de yerlerinden edilen insanlara yapılan yardım miktarı 1 milyar 302 milyon TL’yi buldu” dedi.

Türk Kızılayı, Suriye’den ülkemize gelen ve Suriye’de yaşam mücadelesi veren ihtiyaç sahiplerine insani yardım için “Görmezden Gelmeyin” sloganıyla yeni bir kampanya düzenledi.

Türk Kızılayı Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısına Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, eski Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ile Türk-İş başta olmak üzere işçi ve memur konfederasyonları temsilcileri katıldı.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, bugün itibariyle Türkiye’de ülkelerini terk eden 2 milyon 190 bin Suriyeli vatandaşın barındırıldığını belirterek, “Bunlardan 250 bini AFAD ile devletimiz tarafından Türk Kızılayı’nın da katılımıyla teşhir edilen kamplarda iaşeleri sağlanır vaziyettedir. Ayrıca 4 milyon 700 bin civarında bunlarla birlikte Suriyeli kardeşlerimiz de ülkelerini terk ederek Ürdün ve Lübnan’da sığınmacı olarak bulunmaktadır. Avrupa’ya geçme çabası içerisinde olan Suriyeli kardeşlerimiz de var. Bunların dramını da her geçen gün izlemekteyiz. Bu konuyla alakalı Türk Kızılayı olarak en başından beri çok duyarlı davrandık. Gerek Türkiye’ye geçen, gerekse de Suriye’de kalan, Türkiye’ye geçemeyen veya geçmek istemeyen kardeşlerimize sıfır noktasından yaptığımız operasyonlarla ve yardımlarla hayat vermeye çalışıyoruz. Sadece Türk Kızılayı vasıtasıyla sıfır noktasından güneydeki komşumuz Suriye’de yerlerinden edilen insanlara yapılan yardım miktarı 1 milyar 302 milyon TL’yi buldu. Türk Kızılayı olarak bugün aramızda bulunan Suriyeli kardeşlerimizi mülteci veya sığınmacı olarak nitelendirmiyoruz. Biz Suriyeli kardeşlerimizin misafir olarak geldiklerini düşünüyoruz” dedi.

Rusya’nın desteğiyle Suriye’nin kuzeyinde bulunan Türkmen bölgesi Bayırbucak’taki saldırılara değinen Akar, “Suriye’de devam eden duruma ilaveten Kasım ayında bir ülkenin orantısız bombardımanıyla yerlerinden edilen Bayırbucak Türkmenleri’yle alakalı problemler eklenmiştir. Binlerce Bayırbucak Türkmeni yerlerinden edilmiştir. Bayırbucak Türkmenleri ile de özel olarak yardım kampanyaları yaptık ve bu güne kadar yapılan yardımlar çok önemli miktarlara ulaşmıştır. Mevsimin kış olması nedeniyle ve özellikle yerlerinden edilen insanların karşılaştıkları yaşam şartlarının ağır olması nedeniyle Türk milletinden tekrar yardım talep ediyoruz. Bunlar ayni ve nakdi bazda yapılabileceği gibi banka ve SMS hesaplarımıza yapılabilir. Bizim 2868 numaralı SMS hattımıza SURİYE yazıp bir SMS atıldığı taktirde buradaki kardeşlerimize 10 TL yardım edilmiş oluyor. 10 TL önemli bir rakamdır ve oradaki kardeşlerimizin yaralarına deva olur. Türk Kızılayı’nın tüm bankalardaki hesap numaralarına da Suriye şartlı bağış yapıldığı taktirde bu işe hazırdır. Ayrıca www.kizilay.org.tr adresinden de bağış yapılabilir. Halkımızı tekrar yardıma davet ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA