Kulak Zarı Operasyonlarında Tıbbi Bakım Önemli

Op. Dr. Uğur Çerçi, kulak zarı ameliyatlarının ardından yapılacak tıbbi bakımın önemli olduğunu ifade etti.

Kulak Zarı Operasyonlarında Tıbbi Bakım Önemli
Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Uğur Çerçi, kulak zarı ameliyatları hakkında önemli bilgiler aktardı. Basit kulak zarı değişimi ameliyatlarının her yaşta yapılabileceğini ifade eden Çerçi, bu operasyonları ise çocuklarda 12 yaşından sonra önerdiklerini söyledi.

Operasyonların ardından tıbbi bakımın önemli olduğunu dile getiren Çerçi, "Belirgin işitme kaybı olan hastalarda aynı ameliyatta sesi ileten (örs, üzengi, çekiç) kemikçiklerdeki problemler de düzeltilebilmektedir. Bu amaçla çeşitli cerrahi teknikler mevcuttur. Bu tekniklerle kıkırdak, kemik greftler ya da orta kulak protezleri kullanılabilir. Orta kulak ve mastoid kemik içerisinde kolestatoma adı verilen ve kemiği eriterek ilerleyen iltihaplı dokunun saptanması durumunda mümkün olan en kısa zamanda ameliyat ile bu iltihabın temizlenmesi gerekir. Kolestatomalı hastalarda işitme sisteminin korunması veya onarılması ikinci öncelikte olup asıl amaç yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komplikasyonların (menenjit, beyin apsesi vb) oluşmasına fırsat vermeden iltihabın temizlenmesidir" diye konuştu.

Timpanoplasti ameliyatının kulak kanalı içinden, kulak kepçesi ön kısmından veya kulak arkasından yapılan kesiler yolu ile gerçekleştirildiğini kaydeden Dr. Çerçi, "Sadece zardaki ufak bir deliği onarmak için kulak kanalı içinden veya kulak kepçesi ön kısmından ameliyat yapılabilirken, kulak kanalının dar olması ya da mastoid kemiğin açılması gereken durumlarda kulak arkasından kesi tercih edilmektedir. Kulak zarının onarılmasında en sık kullanılan doku şakak adalesinin kılıfı ya da kulak kanalı önündeki kıkırdağın zarı olabilir" diye konuştu.

İKİ AY UÇAĞA BİNMEYİN UYARISI

Hastaların genellikle ameliyat sonrası birinci günde pansumanları yapılarak hastaneden taburcu olabildiğinin altını çizen Dr. Çerçi, şunları söyledi:

"Mastoid kemikte müdahale yapılmayan ameliyatlarda genellikle 14-21 gün boyunca 5-6 günde bir pansuman yapılmaktadır. Hastaların kulaklarını sudan korumaları ve ameliyat bölgesindeki enfeksiyon ve reaksiyonları önlemek amacı ile antibiyotik ve kortizon içeren kulak damlaları kullanmaları önerilmektedir. Bu gurupta iyileşme 3 hafta içinde tamamlanmaktadır. Bu hastalarda ameliyatın teknik ve fonksiyonel başarı oranı hastalığın boyutuna ve ameliyat öncesi işitme seviyesine bağlı olmak kaydı ile genellikle oldukça iyi olmaktadır. Ameliyat sırasında mastoid kemiğe müdahale yapılan hastalarda ise yapılan cerrahinin tipine göre değişen sürelerde çeşitli pansumanlar yapılması gerekmektedir. Bu gurupta iyileşme 1 ay kadar sürmektedir. Bu hastalarda gerçekleşen işitme kazancı genellikle diğer guruba göre daha az olmaktadır. Genel olarak ilk ay içinde özellikle gribal enfeksiyonlardan korunmak gerekir. Ayrıca kulağa darbe alınmaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Ameliyat sonrası 2 ay banyo sırasında su kaçmaması için kulak tıkaç ile tıkanmalıdır. Yüksek ve alçak basınç değişikliklerinden sakınılmalıdır bu nedenle uçak seyahatlerinden 2 ay sakınılmalıdır.”
Kaynak: İHA