Bursa'ya Suudi Arabistan Ve Kuveyt İlgisi

Tarihi ve kültürel değerleriyle Osmanlı'dan izler taşıyan, Türkiye'de inanç ve kış turizminin önde gelen illerinden Bursa, yabancı turistler arasında en çok ilgiyi Suudi Arabistan ve Kuveytlilerden görüyor.

Bursa, ocak-eylül döneminde yabancı turistlerin yaklaşık 3'te birini, Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten ağırladı.

AA muhabirinin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgilere göre, "Osmanlı payitahtı" Bursa, tarihi mekanları, yaz ve kış ziyaret edilen Uludağ'ı, termal tesisleri, kanyonları ve doğal güzellikleriyle yılın her döneminde yerli ve yabancı turistleri konuk ediyor.

Bakanlığa bağlı 7 ve özel 11 müzenin bulunduğu Bursa, külliyeleri, tarihi camileri, türbeleri, ipeği, İskender kebabı, kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı, 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık ve Irgandı Köprüsü gibi değerleriyle tanınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, işletme belgeli, 4 bin 612 oda ve 9 bin 418 yatak kapasiteli 59 tesisin bulunduğu Bursa, ocak-eylül dönemini kapsayan 9 ayda 422 bin 787 yerli ve 195 bin 26 yabancı turist tarafından ziyaret edildi. Her 3 yabancı turistten birini ise Araplar oluşturdu. Yıl içinde Bursa'ya 73 bin 400 Arap turist geldi.

- Kuveytli turist sayısında patlama

Bursa'yı tercih eden ilk 10 ülke sıralamasında, Suudi Arabistan 2010'dan bu yana liderliğini korudu.

2010'da ili ziyaret eden yabancı turistler arasında 3 bin 714 ile 10'uncu sırada bulunan Kuveytliler, 2015'te 29 bin 648 sayısıyla ikinciliğe yükseldi. Kuveytli turist sayısı, 43 bin 752 ile birinci sırada bulunan Suudi Arabistan'ın ardından ikinci gelirken, uzun yıllardır bu sırada bulunan Almanya üçüncülüğe geriledi.

Kuveytli turist sayısı, 2010'dan bu yana yaklaşık 8 katlık artış gösterdi.

Geçen yıl 8 bin 721 ile Bursa'ya gelen ülkeler arasında 5'inci sırada bulunan ABD'liler, bu yıl ilk 10 içinde yer almadı.

Yıl içinde Bursa'ya gelip de ortalama kalış sürelerine bakıldığında, İtalya yaklaşık 3 günle ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 2,78 gün ile Kuveyt ve 2,31 günle de Suriye izledi.

İl Müdürlüğü yetkilileri, Araplar'ın Bursa'ya genellikle yaz aylarında geldiğini ve en çok Uludağ'a gittiklerini belirterek, son yıllarda Arap turist sayısının giderek arttığını söyledi.

Bursa için 2 milyon konaklayan turist hedefinin belirlendiğini dile getiren yetkililer, bu hedef doğrultusunda, Bursa'yı turizmde marka kent yapabilmek amacıyla, Bakanlığık Valiliğin desteği ile turizmde alt ve üst yapı çalışmaları, yurt içi ve dışı tanıtım faaliyetleri, halkın turizm konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitimi gibi faaliyetlerin artarak devam edeceğini bildirdi.

Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın Unesco Dünya Miras listesine girmesinin, Bursa'ya gelen turist sayısı ve turizm potansiyelinin artırılmasına çok önemli katkı sağlayacağını vurgulayan yetkililer, Bursa'nın kültür ve turizm potansiyelinin tanıtımı için belirlenen hedef pazarlara yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA