Hıdırlık Tabya Müze Lansmanı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ''Bugün Nusaybin'de Molla Said Zan Camii'ne roketatarla saldırdılar. Bunun El Kaide'den, İŞİD'den bir farkı yoktur. Bölücü terör örgütü işte insanlığın ortak mirasına savaş açmıştır'' dedi.

Akdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hıdırlık Tabya Müze Lansmanı'na katıldı, Edirne Valiliği Mehter Takımı'nın yaptığı gösteriyi izledi.

Burada konuşan Akdoğan, restorasyonu tamamlanan Hıdırlık Tabyası'nın müzeye dönüştükten sonra tam anlamıyla vatandaşların hizmetine sunulacağını aktardı.

Hıdırlık Tabyaları'nın geçmiş dönemlerde vatan savunması için askeri amaçla yapıldığını ifade eden Akdoğan, çok önemli misyonlar gören mekanın artık bir sanat eseri olduğunu anlattı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Edirne'nin bir vakıf şehri olduğunu, her sokakta ecdat yadigarı eserlerin bulunduğu kentin ayağa kaldırılması ve ihya edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bugün Hasan Sezai Hazretleri Türbesi'nin yanında bulunan, sadece bir minaresi kalan caminin ihya edildiğini anımsatan Akdoğan, 2016 yılı içinde başta Selimiye Camisi olmak üzere çok önemli eserlerin de restorasyon çalışmalarının başlayacağını belirtti.

- ''Bölücü terör örgütü işte insanlığın ortak mirasına savaş açmıştır''

Akdoğan, bölücü terör örgütü üyelerinin geçen hafta Diyarbakır'da Kurşunlu Cami olarak da bilinen Fatih Paşa Camisi'ni yakmaya çalıştıklarını hatırlatarak, ''Geçen hafta Diyarbakır'da Kurşunlu Camisi'ni önce kurşuna dizdiler, yetmedi yakmaya çalıştılar . Bugün Nusaybin'de Molla Said Zan Camii'ne roketatarla saldırdılar. Şimdi bu, insanlığa savaş açmaktır. Bunun El Kaide'den, İŞİD'den bir farkı yoktur. Bölücü terör örgütü işte insanlığın ortak mirasına savaş açmıştır. Buna karşı biz bu eserlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da Hıdırlık Tabyaları müze alanına dönüştüğünde, mekanı ziyaret eden herkesin tarih şuurunu kendi zihninde yeniden hatırlayacağını söyledi.

Hıdırlık isminin Hızır Aleyhisselamdan ilham aldığını ifade eden Ünal, "İçerisindeki askerlerimizi Hızır'ın korumasına bırakan o muhteşem teslimiyet ve kabullenmeyle birlikte biz bugün burada bu duyguyu yaşıyoruz. Hükümet olarak yapmaya çalıştığımız bir şey var. Öncelikle inşa etmeye çalıştığımız ve yeniden hatırladığımız, inşa ettiğimiz bir hafızamız, bu hafızamızın belirlediği bir kimliğimiz ve tabii ki o kimlikten neşet eden bir kültür var. Bu kültürün de içinde bulunduğu büyük bir gönül coğrafyamız var" diye konuştu.

Hıdırlık Tabyaları'nın açılmasıyla hafızalarının bir parçasını daha inşa ettiklerini vurgulayan Ünal, ''Küreselleşen dünyada en çok öne çıkan temel şey sizin farklılığınız, sizin kimliğiniz ve kimliğinizi inşa eden temel dinamikler. Bugün burada hafızamızın bir parçasını daha inşa etmiş bulunuyoruz. İnşallah teşhir salonlarıyla birlikte mekanı görsel ve işitsel hale getirip, gençlerimizin kendi kimlikleriyle daha güçlü bir şekilde ilişki oluşturmalarına zemin hazırlayacağız'' dedi.

Edirne'yi çok sevdiğini dile getiren Ünal, ''Edirne benim aşık olduğum bir şehir. Çünkü Osmanlı Edirne'den neşet etmiştir. O koca devletin neşet ettiği ilk duraktır Edirne. İnşallah birlikte çok güzel şeyler yapacağız'' şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Akdoğan, Ünal ve Müezzinoğlu'na, restorasyonu tamamlanan Hıdırlık Tabyaları'nı gezdirdi, bilgi verdi.

Kaynak: AA