Göçmen Kuşlar İçin Klinik

Samsun Büyükşehir Belediyesi, 342 kuş türünün bulunduğu Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde göçmen kuşları için klinik oluşturdu.

Aralarında dünyada nesli tükenmek üzere olan al boyunlu kaz, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, toy ve küçük kerkenez, saz horozun da bulunduğu 342 kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne, Büyükşehir Belediyesince içinde her türlü müdahaleye imkan tanıyan klinik kuruldu.

Avcılar tarafından yaralanan veya göç esnasında yorgun düşen kuşlar, burada veteriner hekim tarafından tedavi ediliyor. Tedavisi tamamlanan göçmen kuşlar, aynı bölgede doğaya salınıyor.

Klinikte görevli veteriner hekim Paria Tabatabaei, AA muhabirine, Büyükşehir Belediyesinin Kuş Cenneti'nin içinde yaban hayatı korumak amacıyla bir klinik açıldığını söyledi.

-Bugüne kadar 7 kuş tedavi edildi

Burada yaralı kuşları tedavi ettiklerini anlatan Tabatabaei, "Kliniği açalı yaklaşık 20 gün oldu. Bugüne kadar 7 kuşu tedavi ettik. Kuşlar genelde silahla vurulma sonucu yaralanıyor. Ayrıca göç döneminde yorgun düşen göçmen kuşların da tedavisi yapılıyor" dedi.

Kliniğin özellikle kuş cenneti içinde açıldığına dikkati çeken Tabatabaei, "Çünkü burası yaban hayvanların yoğun yaşadığı yer. Yaban hayvanlarının, bulundukları bölgede tedavi edilmesi gerekir. Çok fazla insan müdahalesinin olmadığı bir alan olması için kliniği burada açtık. Yaban hayvanlarının tedavi amacıyla şehir merkezine götürülmesi, onları kaybetmemize neden olabilir ama burada yerinde müdahale yaparak yaşamasını sağlıyoruz" diye konuştu.

Tabatabaei, Türkiye'de bulunan 440 kuş türünün 350'sini Kızılırmak Deltası'nda görmenin mümkün olduğunu vurgulayarak, "Yılın belirli döneminde kuş türleri buraya gelip sonra göç ediyor. Yani bölgede sürekli bir sirkülasyon var. Kızılırmak Deltası, bu bakımdan Türkiye ve dünyada çok önemli alandır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA