'Dünü Unutmaki Yarına Hakkın Olsun' Konferansı

Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, "Tarihini bilmeyenin coğrafyasını bir başkası çizer. Bu nedenle görevimiz ne olursa olsun, en az bir tarihçi kadar kendi tarihimizi bilmeye mecburuz" dedi.

Karabekir, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Türk Tarih Topluluğu Grubu tarafından düzenlenen "Dünü Unutmaki Yarına Hakkın Olsun" Konferansı'nda yaptığı konuşmada, tarihi bilmek ve anlamının çok önemli olduğunu söyledi.

"Tarihini bilmeyenin coğrafyasını bir başkası çizer" diyen Karabekir, "Bu nedenle görevimiz ne olursa olsun, en az bir tarihçi kadar kendi tarihimizi bilmeye mecburuz. Başka şansımız yok. Biz yeteri kadar tarihimizi bilmezsek gerçekten de maalesef coğrafyamızı aleyhimize çizmek isteyen çok insan var" ifadesini kullandı.

Karabekir, "Çanakkale" deyince yüreklerin bir başka attığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çanakkale Türk'ün destanıdır. Çanakkale deyince ona bir adım geriye gitmek lazım. Allah'u Ekber Dağları, Sarıkamış diyeceğim. Eğer Sarıkamış'ta Osmanlı ordusu ızdıraplı bir şekilde şehit olmasaydı belki Çanakkale'de onlar savaşacaktı. Belki o yıl hiçbir okul mezun vermedi. Bizim bugün rahat yaşamamız için canlarını verdiler. Sarıkamış bir mermi atmadan donarak şehit olan askerler deniliyor. Hayır o insanlar Rusların İstanbul'a inmesini engellediler. O insanlar şerefle savaşarak şehit oldular. Eğer onlar yaşasaydı Çanakkale'de 13-15 yaşlarındaki evlatlar şehit olmayacaktı."

Babasıyla ilgili anılarını anlatan Karabekir, "Atatürk iyice rahatsızlanmadan önce Kazım Karabekir'i çağırtıyor ancak Kazım Karabekir'i çağırmıyorlar. Kendisine 'Gider miydiniz?' diye sorulduğunda ise Atatürk çağırınca 'Gidilir' şeklinde cevap veriyor" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Karabekir, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA