Batman'da 'Akılcı İlaç Kullanmayı Özendirme Çalışmaları' Başladı

Batman Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Akılcı İlaç Kullanımı Temsilcisi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı İrem Akdemir Kalkan, yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli sorunlara neden olduğunu vurguladı.

Batman'da 'Akılcı İlaç Kullanmayı Özendirme Çalışmaları' Başladı
Batman Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Akılcı İlaç Kullanımı Temsilcisi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı İrem Akdemir Kalkan, “Akılcı İlaç Kullanmayı Özendirme Çalışmalarına” ilişkin açıklamalarda bulundu. Yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmış ve dünyada ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ çalışmaları başlatılmıştır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelendiğine ve satıldığına dikkat çeken Kalkan, şunları kaydetti:

“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uygunluğunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.”

Uygun ilacın kriterlerine vurgu yapan Kalkan, “Bir endikasyon için uygun ilacın, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir. Akılcı İlaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir. Bu noktada hepimizin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi; hem kendimiz hem de gelecek nesillerimiz için oldukça önemli bir sorumluluktur” diye konuştu.

Kaynak: İHA