'İslam'ın Hakikati Ve Mezhep Sorunu Çalıştayı'

ANKARA - Anadolu İlahiyat Akademisi'nce, "İslam'ın Hakikati ve Mezhep Sorunu" konulu çalıştay düzenlendi.

Akademiden yapılan açıklamaya göre, 2 gün süren çalıştayın açılış konuşması, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran ve Anadolu İlahiyat Akedemisi Kurucusu Tuncer Namlı tarafından yapıldı.

Çalıştayın onur konuğu olan ilahiyatçı Prof. Dr. Hüseyin Atay, konuşmasında, İslam'ın günümüze geliş sürecinin 3 aşamada gerçekleştiğini belirtti.

Atay, şunları kaydetti:

"Kur'an'ın İslam'ı, Hazreti Peygamber'in vefatına kadar olan süredir. Ulemanın İslam'ı, 3'üncü asrın sonuna kadar olan İslam'dır. Bu dönemde alimler Kur'an'dan, hadisten ve kendi fikirlerinden bahsettiler. Avamın İslam'ı, mukallidlerin İslam'ıdır. Mukallidlerin kusuru, dini bilgiyi elde ederken mezhep imamlarının sözlerine başvurmaları olmuştur. Halbuki başvurulması gereken kaynaklar, Kur'an, hadis, sonra da içtihat olmalıydı. Bu sebeple bin 400 senedir İslam dünyası 'uydurma hadis' dünyasına dönmüştür. Olaylar, kitaplardan daha kıymetlidir."

Çalıştayda, Prof. Dr. Mahmut Ay "İslam Dünyasında Mezhep Algısındaki Dönüşüm", Prof. Dr. Adem Apak "İslam Tarihi Boyunca Selefilik ve Sünni-Şii İlişkilerine Etkileri", Prof. Dr. Mehmet Evkuran "Ehl-i Sünnet Algısı ve Sünnilikte Temsil Krizi" ve Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün ise "İslam'ın Toplumsallaşmasını Yeniden Düşünmek: Sorunlar ve İmkanlar" başlıklı bildiri sundu.

Kaynak: AA