Şanlıurfa'da 'Madde Bağımlılığı Ve Sosyal Haklar' Konferansı

Şanlıurfa'da "Madde Bağımlılığı ve Sosyal Haklar" Konferansı düzenlendi.

Bir otelin toplantı salonunda, Avrupa Birliği-Türkiye mali işbirliğiyle yürütülen İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Vali İzzettin Küçük, madde bağımlığının çok yönlü bir mücadele gerektirdiğini söyledi.

Tedavisi yapılan bağımlıların yaklaşık yüzde 80'inin tekrar madde kullanımına geri döndüğünü kaydeden Küçük, "Bu mücadeleyi uzun soluklu, perspektifli ve ilerlemiş çalışmalarla yapmak zorundayız" dedi.

Yapılan araştırmalarda çocuk ve gençlerin bağımlı hale gelmesinin sebeplerinin başında ailenin geldiğini aktaran Küçük, özellikle ailelerin şefkatsizliği, sevgisizliği ve çocuklarına olan ilgisizliğinin çocukları madde bağımlılığına sürüklediğini ifade etti.

Toplumun madde bağımlığıyla mücadelenin bir parçası olması gerektiğini vurgulayan Küçük, "Şanlıurfa'da güvenlik güçlerimiz satıcılara yönelik çok ciddi adımlar atıyorlar ama bu sadece satıcıları yakalayarak çözeceğimiz bir konu değil. Okul önlerinde, mahallelerde sürekli tedbirler alıyoruz. Mücadele için de yakın bir zamanda Eyyübiye Belediyesi ve bir dernek ile çok büyük bir bina inşaatına başlayacağız. Bu derneğin bağımlılıkla mücadelede başarı oranı yüzde 63. Bu rakam dünyadaki en yüksek rakamlardan bir tanesi" diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş de madde bağımlılığının çağın en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Hükümlüler özellinde bağımlılıkla mücadelenin en büyük paydaşlardan birini Denetimlik Serbestlik Müdürlükleri olduğunu kaydeden Kuş, "Hükümlülerin suç işlemelerine neden olan davranışlarının düzeltilerek tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumlarında salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların zararının giderilmesi ve bu yolla toplumun korunması Denetimli Serbestlik Müdürlüklerimizin kapsamındadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dr. Eva Maria Jimenez Gonzales "Madde Bağımlılığında Avrupa", İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Öznur Bulut Gazanfer ile Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç, Dr. Selma Kahraman, "Madde bağımlılığında Şanlıurfa" ve C4 Recoveriy Solitions Türkiye Operasyon Direktörü Bağımlılık Danışmanı Çiğdem Sönmez "Madde Bağımlılığıyla Mücadelede Türkiye ve Örnek Model" konularında sunum yaptı.

Kaynak: AA