Bitlis'in En Fedakar Öğretmeni İş Başında

Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı Mollafadıl köyüne atanan Kayserili öğretmen Alev Turgut, sosyal medya üzerinden topladığı kitaplarla 12 köye kütüphane kurdu. Köyde herkes soba ile ısınırken, okula kalorifer tesisatı döşeten Turgut, “İmkansızlık diye bir şey yoktur. İstedikten sonra her şey yapılabilir” dedi.

Adilcevaz’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Mollafadıl köyüne üç yıl önce atanan sınıf öğretmeni Alev Turgut, köyde eğitim anlayışını değiştirdi. Mesai kavramı gözetmeyen fedakar öğretmen, sosyal medya üzerinden başlattığı kampanya çerçevesinde 7 bin 200 kitap toplayarak 12 köy okuluna kütüphane, çeşitli sponsorluklar aracılığıyla çocukların mont ihtiyacını karşıladı. Alev Turgut, yaptığı işi severek ve isteyerek yaptığını belirterek, başta Adilcevaz Kaymakamlığı olmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü personeli ve köylülerin de kendisine büyük destek verdiğini belirtti.

Alev Turgut, Mollafadıl köyüne sınıf öğretmeni olarak üç yıl önce atandığını belirterek şöyle konuştu: "Geldiğim günden bu yana elimden gelen bazı değişiklileri yapmaya başladım. Kütüphane, halı, duvarları boyamak ve kalorifer gibi okulun ihtiyaçlarını gidermeye çalıştım. Sosyal medya üzerinden topladığım 7 bin 200 kitapla Adilcevaz’da 12 birleştirilmiş köy okuluna kütüphane kurdum. Bitlis Genç İşadamları Derneği (BİGİAD) ile yapılan görüşmeler neticesinde 12 köyümüzdeki öğrencilerimizin kışlık mont ihtiyaçlarını karşıladık. Yine bir şirketin sponsorluğunda kalorifer tesisatı yaptırdık. Ayrıca, öğrencilerimizi 4 günlük İstanbul gezisine götürdük. Kendi kütüphanemizde de bin 500’e yakın kitap bulunmaktadır.”

“BURADAKİ TEK AKTİVİTE OYUN PARKI VE TELEVİZYON”

Alev öğretmen, şu an 23 öğrencisinin bulunduğunu, 3 yıldır bu köyde hem öğretmenlik yaptığını hem de lojmanda kalarak köylülerden biri olduğunu söyledi.

Alev öğretmen, yaz tatillerinde memleketi Kayseri’ye gitmediğini belirterek şöyle konuştu: "Boş zamanlarımda yaşlı teyzelere, genç kızlara okuma yazma kursu veriyorum. Köy çocukları zaten hayata bir sıfır geriden başlıyor. O yüzden istedim ki benim öğrencilerim İstanbul ve Ankara’daki çocuklardan geri kalmasın. Onlarda bir yerleri görsün. Buradaki tek aktivite okulun bahçesindeki oyun parkı ve televizyon. Tabi ki anne babalarından onlara sıra gelirse. Mesela sınıfımıza kuş aldık. Çünkü çocuklar sanıyorlar ki bir tek hayvan koyun. Çünkü köyde sadece koyun var.”

“SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ÇAĞRI YAPTIM”

Alev öğretmen, sosyal medya üzerinden birçok kişiye mesaj attığını da belirterek şunları söyledi:

“Twitter, Instragam, facebook derken, baktım arkası geliyor. Bende daha fazla yazmaya ve istemeye başladım. Şirketlere, holdinglere, şahıslara defalarca mesaj atarak, olumlu cevap alana kadar attım. Köylüler bana çok sahip çıkıyor. Bende bu köyün bir kızı gibiyim. İstediğim eve istediğim saatte girip çıkıyorum. Ben hasta olsam onlar beni, onlar hasta olsa ben onları doktora götürüyorum. Köyde herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Çok rahat olduğum için burada üç yıldır kalıyorum. Kalorifer, okulun yenilenmesi, boyanması, bunlar kendi yaptığım işler. Bunları yaparak zamanımı geçiriyorum. Çocuklara faydalı oluyor. Ben duvarı boyarken çocuklar mutlu oluyor. İstanbul’da çocuk duvarın boyandığını belki fark etmiyor bile, ama buradaki çocuklarımız fark ediyor. Çünkü emek verildiğini görüyorlar.”

“KAMPANYAYA DEVAM EDECEĞİM”

Alev öğretmen, sosyal medya üzerinden başlattığı kampanyaya bundan sonra da devam edeceğini ifade ederek, “Sosyal medya üzerinden kitap toplamaya devam ediyorum. Gelecek kitaplarla Hizan ve Mutki ilçelerine bağlı köylerdeki okullarda kütüphane kurmayı hedefliyorum. Birçok öğretmen arkadaşımız onlarda ellerinden geleni yapıyor. Ama imkânsızlıklardan bahsediyor. İşte, kaloriferimiz yok, sobamız yok, perdemiz yok gibi. Ancak burası bir dağ köyü. Mollafadıl köyünde ben tek başıma 7 bin 200 kitap topladım. Buraya kitap gönderen o insanlara da çok teşekkür ediyorum. İmkansızlık diye bir şey yok. İstedikten sonra her şey yapılabiliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA