Erzurum'da Veri Araştırma Merkezi Kuruldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü Ahmet Gür, Veri Araştırma Merkezi'ni (VAM) kurarak araştırmacıların hizmetine sunduklarını belirtti.

Gür, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Gaziantep, Van'da hizmet veren veri araştırma merkezlerinin bir yenisi de Erzurum'da hizmete açtıklarını bildirdi.

Özgün bilimsel çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılar için mikro veriler önemli bir kaynak niteliği taşıdığını ifade eden Gür, şunları kaydetti:

"Mikro verilere erişim hizmetinden sadece program kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlar, Türkiye'deki diğer resmi kurum ve kuruluşlar, üniversite ve diğer yüksek öğretim kurumları, araştırma amaçlı kurulmuş enstitü ve diğer kuruluşlar, Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kurum ve kuruluşlar gibi kurumsal kullanıcılar yararlanabilmektedir. Mikro veri, hakkında bilgi toplanan istatistiki birimlerin özellikleri ile birlikte tanımlandığı ham verilerdir. Ancak, VAM'da mikro veriler araştırmacıların kullanımına sunulmadan önce, gizlilik ilkeleri gereğince verinin derlendiği istatistiki birimin kimliğinin açığa çıkmasını engellemek amacıyla kişisel bilgilerden ayıklanarak kullanıcılara sunulmaktadır."

Kaynak: AA