Pakistan'da Afganlara Yönelik Kötü Muamele

İnsan Hakları İzleme Örgütü, raporunda Pakistan'da yaşayan Afganlara yönelik şiddetin son bir yılda arttığına dikkat çekti

ANKARA - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Pakistan polisinin ülkede yaşayan Afganlara yönelik şiddeti arttırdığını ve Pakistan hükümetinin buna tepkisiz kaldığını bildirdi.

HRW'nin internet sitesinde yayımladığı, "Pakistan'da yaşayan Afganlara yönelik polis şiddeti" adlı raporda, Taliban'ın Pakistan'ın Peşaver kentinde 16 Aralık'ta düzenlediği okul baskınından sonra birdenbire artan polis baskısının, Afganları ülkelerine geri dönmeye veya Avrupa'da sığınmacı olmaya zorladığı belirtildi.

Örgütün Asya Direktörü Yardımcısı Phelim Kine, raporla ilgili açıklamasında, "Pakistan polisinin Afganlara yönelik kötü muamelesine hükümet acil olarak müdahale etmeli. Hükümet, polise tüm Afganları günah keçisi yapmak yerine vahşetin faillerinin yakalanması yönünde baskı yapmalı" ifadesini kullandı.

Pakistan hükümetinin terör saldırılarını önleme ve saldırılarla ilgili dava açma sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Kine, "Polisin, Afgan halkına misilleme yapmasına izin vermek ne yasaldır ne de terörizmle mücadelede etkilidir" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet, polisin yaptıklarını yanına bıraktığı için bu şiddetin hala sürdüğünü belirten Kine, şunları kaydetti:

"Yasa dışı olduğu kadar insanlık dışı olan kindar bir ceza politikası izlemek yerine, Pakistan hükümeti ülkesindeki Afganları korumak için uzun süreli strateji geliştirmeli."

37 sayfalık raporda, Pakistan hükümetinin hukuki yaptırım uygulamak ve ülkede yaşayan Afganlara insan hakları çerçevesinde saygıyla yaklaşmakla yükümlü olduğu belirtildi.

Aralıktan bu yana sayısız hak ihlalinin belgelendiği raporda, polis tacizinin sonlandırılması ve ülkedeki Afganlara adil yaklaşılması gerektiği kaydedildi.

Raporda, Afganların yerleşim yerlerine baskınlar düzenleyen ve evlerini yıkan, onları gözaltına alan, taciz eden, fiziksel şiddet uygulayan polisin gayriresmi bir politika izlediğine dikkat çekildi.

Müttefik ülkelerin, Pakistan hükümetine güvenlik güçlerinin Afgan halkına karşı tacizlerine son vermeleri konusunda baskı yapmaları gerektiği ifade edilen raporda, yardımseverlerin her iki ülkedeki Afganların eğitim, sağlık ve konut ihtiyaçlarını göz önüne almaları gerektiği kaydedildi.

Raporda, Afgan hükümetinin, ülkelerine geri dönen vatandaşlarını istedikleri yere yerleştirme ve Pakistan'daki kayıt durumlarına bakılmaksızın onlara sağlık ve eğitim hizmeti vermekle yükümlü olduğu bildirildi.

Raporun hazırlanma aşamasında Pakistan'da uzun yıllar yaşadıktan sonra Afganistan'a dönmek zorunda kalan 50 Afgan’la ve Pakistan'da yaşamaya devam eden 46 Afgan’la, ülkelerin hükümet yetkilileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, toplum temelli örgütlerle, Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı yetkilileriyle, diplomatlarla, gazetecilerle ve uzmanlarla görüşüldü.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tahminlerine göre, 70'li ve 80'li yıllarda ülkelerindeki çatışmadan ve baskıdan kaçan Afganların ve onların çocuklarının oluşturduğu 2,5 milyon sığınmacı Pakistan'da yaşıyor.

Peşaver'de asker çocuklarının da öğrenim gördüğü okula 16 Aralık'ta Taliban militanları tarafından düzenlenen baskında 134'ü çocuk 150 kişi hayatını kaybetmişti. Baskın, Pakistan tarihinin en kanlı saldırılarından biri olarak kayıtlara geçmiş, ülkede ve dünyada şok etkisi yaratmıştı.

Kaynak: AA