Kumluca'da İnşaat Sektörünün Geleceği Ve Sorunları Konuşuldu

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) tarafından inşaat sektörü meslek komitesi toplantısında, inşaat sektörünün geleceği ve sorunları değerlendirildi.

KUTSO tarafından organize edilen ve Kumluca Belediyesi 50. Yıl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, yönetim kurulu üyeleri ile İnşaat Meslek Komitesi üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Erdal Akkın, sektörün sorunlarının çözümü adına meslek komitelerinin alacağı kararların rapor haline getirilerek oda tarafından ilgili kurumlara iletilmesinin çok önemli olacağını vurguladı. Akkın, toplantının inşaat sektörü paydaşlarının geleceğe yönelik planlamaları adına da verim olacağımı ümit ettiğini söyledi.

KUTSO Başkanı Günay da inşaat sektörünü önemli sıkıntılar beklediğini, özellikle yaşanan zor günlerde, Kumluca ilçesinde inşaat sektörünü bekleyen bazı sorunlar olduğunu söyledi.

Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz ve değişen faiz politikaları nedeniyle müteahhitlerin ev almak isteyen müşterilere ulaşamadıklarını ifade eden Günay, şöyle konuştu:

"Bu durum sat-yap şeklinde çalışan sektörümüzü yap-sat şekline dönüştürür. İnşaat sırasında gerçekleşen inşaat dışı maliyetler  yüzde 30'u aşmakta ve maalesef bu inşaat dışı maliyetleri müşteriye yansıtamadığımız için ciddi bir yük oluşturuyor. İş güvenliği her zaman olduğu gibi yine sektörümüzün en ciddi sorunlarından birini oluşturmakta."

Toplantıda söz alan İş Güvenliği Uzmanı Cahit Berker, müteahhitlerin her ne kadar gereken önlemleri alsa da işçilerin kurallara uymadıklarını, bunun başlıca nedenin ise işçi bulmadaki zorluk olarak gördüklerini söyledi.

Berker, "İnşaatta yaşanan kazaların yaptırımları noktasında kazanın boyutu hiç önemli değil. Yaşanan en ufak sıkıntıda bile müteahhitlerimiz ağır cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu kazaların azalması için işveren ve iş güveliği uzmanları koordineli çalışmak zorunda" dedi.

Toplantıya katılan diğer müteahhitlerde sektörün diğer sorunları arasında hazır beton sıkıntısı, iş maliyetlerinin yüksekliği ve bina yapılacak arazilerin değerli olması olduğunu bu konularda koordineli olarak çalışılması gerektiğini bildirdiler.

Kaynak: AA