Karaca Mağarasına Rekor Ziyaretçi

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasında turizm sezonu sona erdi. 15 Nisan’da ziyarete açılan mağarayı 15 Kasım tarihine kadar toplam 70 bin 128 kişi ziyaret etti.

Karaca Mağarasına Rekor Ziyaretçi
Sarkıt ve dikit yoğunluğu ile tavan yüksekliği açısından dünyanın sayılı mağaralarından birisi olan ve İl Özel İdaresi tarafından işletilen mağaraya gelen yerli ve yabancı turist sayısında bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artış olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, 150 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen mağaranın şehrin en önemli turizm merkezi olduğunu söyledi.



Mağarada sezonun sona ermesinin ardından bakım çalışmalarına başlanacağını ifade eden Akdoğan, mağara içerisinde bulunan ahşap yürüyüş parkurları, aydınlatma, elektrik ve güvenlik kamerası tadilatının yanısıra mağaralarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan ‘Mağaraların Korunması ve Kullanılması’ konulu genelgesi doğrultusunda çeşitli çalışmalar da yapılacağını belirtti.

TOPLAM ZİYARETÇİ SAYISINDA YÜZDE 13 ARTIŞ

Bu yıl ki ziyaretçilerle ilgili istatistiki bilgileri de aktaran Akdoğan, Karaca Mağarasını 2015 yılı Nisan-Kasım ayları arasındaki turizm sezonunda 24 bin 52 yerli ve yabancı öğrenci, 46 bin 76 yerli ve yabancı sivil olmak üzere toplam 70 bin 128 kişinin ziyaret ettiğini, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 13 artış gösterdiğini söyledi.



2015 YILI TARİHİ REKOR KIRDI

Sezon içerisinde en fazla ziyaretçinin 22 bin 708 kişiyle Ağustos ayında mağarayı gezdiğini, en az ise 545 kişiyle Kasım ayında ziyaret edildiğini dile getiren Akdoğan, 2001 yılından beri mağaranın en fazla ziyaretçisinin 2015 yılında olduğunu ifade etti.

YABANCI TURİST SAYISINDA YÜZDE 88 ARTIŞ

Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle Arap bölgelerinden gelen turist sayısındaki artışın Karaca Mağarasına da yansıdığını dile getiren Akdoğan, Karaca Mağarasını geçen yıla oranla yüzde 88 artışla 13 bin 270 yabancı turistin ziyaret ettiğini de sözlerine ekledi.

YÜKSEK NEM ORANI İLE SOLUNUM HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR

Öte yandan damlataşı şekillerinin en güzel ve en görkemli, görenleri büyüleyici örneklerine sahip olan Karaca Mağarasının özellikle astım gibi solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği rivayet edilmekle birlikte bugüne kadar mağaranın 600 binden fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği öğrenildi.

KARACA MAĞARASI

Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden bin 550 metre yüksekliktedir. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan 4 kilometrelik yolu takiben mağaraya ulaşılır. Mağaranın bulunduğu yerde kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları öncül tesisler mevcuttur.

Damlataşı oluşumları bakından oldukça zengin olan Karaca Mağarasında, damlataşları çok çeşitli renk ve şekiller arz eder. Mağara içerisindeki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri yer almaktadır.

Mağara yatay yönde gelişme göstermiş, elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan ikisi çatlak sistemlerinden sızan suların oluşturulduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve salon sayısı altıya çıkmıştır. Mağaranın girişi bir insan boyu yükseklikte başlayıp içeriye doğru gidildikçe bir huni şekilde genişlemektedir.

Giriş noktasından en uç noktaya 150 metre uzunlukta, ortalama tavan yüksekliği 18 metre olan mağaranın toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekaredir.

Karaca Mağarasının içerisinde belirgin bir hava hareketi söz konusu değildir. Bu sebeple mağara havasının nem oranı ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış gösterir. Yapılan ölçümlerde bu artış oranı ağız kısmında yüzde 65’ten yüzde 75’e çıkmaktadır. Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kışın biraz daha sıcaktır. Bu özellikleri ile mağara, küçük bir mikroklima alanı olarak değerlendirilmektedir.
Kaynak: İHA