Defne Yaprağı, Orman Köylüsüne 'Ekmek Kapısı' Oldu

İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki orman köylüsünün "ekmek kapısı" oldu.

Kadirli'ye bağlı 7 köyde hasadı devam eden defne yaprağı, yaklaşık 200 kişinin 5 ay süreyle ekmek parası kazanmasını sağlıyor.

Kadirli Orman İşletme Müdürü Ferdi Kızıl, AA muhabirine, Orman Genel Müdürlüğünün köyleri yerinde kalkındırma hedefi doğrultusunda, defne yaprağı hasadının sürdüğünü söyledi.

"Defne Alanlarının Rehabilitasyonu" projesi kapsamında İlbistanlı, Değirmendere, Koçlu, Tahta, Yeşilyayla, Yoğunoluk ve Kösepınarı köylerinde defne yaprağı toplandığını anlatan Kızıl, "Dik yamaç ve kayalıklar arasında toplanan defne yaprağı, şelek yapılarak yüzlerce metreden insan sırtında, merkep ve at yardımıyla traktörlerin ulaşacağı alana, oradan da toplama merkezlerine taşınıyor" dedi.

Yaprakların, yaş halde toplanıp firmalara satıldığını belirten Kızıl, "Bunlar, firmalar tarafından kurutulup ayıklandıktan sonra İzmir'e gönderiliyor. Bazı işlemlerden geçirilen defne yaprakları, Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

- "Defne hasadı, orman köylülerimizin yüzünü güldürüyor"

İlçede 3 bin 500 hektar defne sahası bulunduğunu ifade eden Kızıl, şunları kaydetti:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da defne hasadı, orman köylülerimizin yüzünü güldürüyor. Ortalama her eve, defne yaprağı hasadı boyunca 10 bin lira giriyor. Yıllık 2 bin ton civarında üretim yapılan defne yaprağı hasadından köylüler, 5 ay süren sezonda 2 milyon lira kazanıyor. Türkiye, defne yaprağı üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defnenin yaprağı, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda, kimya, boya, kozmetik sektöründe kullanılıyor."

Defne üretiminin artırılması için 3 bölgeden her birinde 3 yılda bir hasat yapıldığını dile getiren Kızıl, orman köylüsünün, geçen sene yaş olarak kilogramı 55 kuruşa satılan defne yaprağının fiyatının 80 kuruşa çıkmasından memnuniyet duyduğunu vurguladı.

- "Define gibi görüyoruz"

Koçlu köyünden Emine Kocaman ise başka gelirleri olmadığı için defne yaprağını adeta "define" gibi gördüklerini söyledi.

Yoğunoluk köyünden Ergün Koçer de "Defne yaprağı, orman köylüsüne ekmek kapısı oldu. Bu işle uğraşan her hane, günlük 120 ila 150 lira gelir elde ediyor" dedi.

Kaynak: AA