Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

İspanyol hükümeti, Katalonya'daki bağımsızlık deklarasyonu için Anayasa Mahkemesine itiraz etti

İspanyol hükümeti, hukuki danışma organı Devlet Avukatlığı Kurumu aracılığıyla Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunda kabul edilen "bağımsızlık deklarasyonu" için Anayasa Mahkemesine itiraz başvurusunda bulundu.

Bakanlar Kurulu'nun verdiği onayın ardından Devlet Avukatlığı Kurumu yetkilileri, Anayasa Mahkemesine giderek itiraz başvurusunu resmen yaptı.

Bu arada İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri üzerine olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında "İspanya'da demokrasiyi bitirmeye çalışıyorlar. İzin vermeyeceğim" dedi.

Katalan Parlamentosunda kabul edilen deklarasyonun "İspanyol anayasasını çiğnemek" anlamına geldiğini vurgulayan Rajoy, "Burada söz konusu olan ulusal birlik ve halkın egemenliğine saygıdır. Bunları riske atmak isteyenler karşılarında her zaman bu hükümeti bulacaklardır. Yasaları çiğnemek, demokrasiyi terk etmek demektir. Ben İspanya Başbakanıyım ve hepimizin olan yasaları birkaç beyefendinin tasfiye etmesine izin vermeyeceğim" ifadelerini kullandı.

21. yüzyılda dünyanın hiçbir tarafında olmayacak şeylerin Katalonya'da olduğunu öne süren İspanya Başbakanı, "Bazı özerk yönetim hükümet liderlerinin, 'yasaları uygulamayacağım' demesini ben kabul edemem. Biz 5 asırdan fazla tarihi olan bir ulusuz. Ulusal birliği ve halk egemenliğini parçalamaya çalışıyorlar. Benim bu zamana kadar yapmaya çalıştığım, tüm İspanyollar için eşit olan bir finans modelini korumak ve tüm İspanyollara ait olan bir hakkı ortadan kaldırmayı amaçlayan referanduma karşı gelmek olmuştur" şeklinde konuştu.

Başbakan Rajoy, Anayasa Mahkemesine yaptıkları itiraz ile sadece bağımsızlık deklarasyonunda yer alan 3 yasayı değil, Junts pel Si ve CUP partilerinin aralarında anlaştığı ayrılıkçı kararları da durdurmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bu arada İspanyol basını, Bakanlar Kurulu'nda alınan karar gereği, Anayasa Mahkemesinin kararlarına itaat etmemeleri halinde Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosundaki 21 üst düzey siyasi yöneticinin yetkilerinin askıya alınacağını iddia etti.

Anayasa Mahkemesinin İspanyol hükümetinin yaptığı itirazı kabul etmesi halinde Katalonya'daki "bağımsızlık deklarasyonu" otomatik olarak askıya alınırken, buna rağmen bağımsızlık yanlısı yasa çıkartılma çalışmaları sürerse halen yetkili olan Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas ve diğer hükümet üyeleri ile Katalonya Parlamento Başkanı Carmen Forcadell'in de aralarında olduğu 21 kişinin yetkilerinin ellerinden alınacağı öne sürüldü.
Kaynak: AA