Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seçimlere Doğru

Ülkede başkanlık ve genel seçimlerin ilk turu 27 Aralık'ta, ikinci tur ise 31 Ocak'ta düzenlenecek

Orta Afrika Cumhuriyeti Ulusal Seçim Mercii (ANE), başkanlık ve genel seçimlerin ilk turunun 27 Aralık'ta, ikinci turunun ise 31 Ocak'ta yapılacağını bildirdi.

ANE'den yapılan açıklamada, yeni seçim takvimine göre, referandumun 13 Aralık'ta, başkanlık ve genel seçimlerin ilk turunun 27 Aralık'ta, ikinci turunun ise 31 Ocak'ta düzenleneceği belirtildi. Daha önce başkanlık ve genel seçimlerin ilk turunun 18 Ekim'de yapılması planlanıyordu ancak şiddet olayları nedeniyle ertelenmişti.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, dün Senegal'in başkenti Dakar'da yaptığı açıklamada, eylül ayı sonundan bu yana OAC'yi sarsan şiddet olaylarına rağmen ülkede seçimlerin yıl sonunda yapılabileceğini söylemişti.

Le Drian, seçmen kayıtlarının tamamlandığına ve bunun artık erteleme gerekçesi olamayacağına dikkati çekerek, "OAC'deki seçimlerin ilk turu yıl sonunda, ikinci turu ise önümüzdeki yılın başında düzenlenebilir" ifadesini kullanmıştı.

Fransız Bakan, yaşanan şiddet olaylarından endişe duyduğunu ancak geçiş sürecini sonuna kadar desteklemeye kararlı olduğunu belirtmişti.

Ülkede, Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmış, 18 Ekim'de yapılması gereken seçimler ertelenmişti.
Kaynak: AA