ARÜ Coğrafya Bölümü Öğrencileri İlk Saha Araştırmasını Yaptı

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) teorik eğitim yanında uygulamalı eğitimlere de devam ediyor. ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencileri, ilk saha uygulama çalışmasını gerçekleştirdi. Ardahan ile Çıldır Gölü arasındaki volkanik yer şekilleri, akarsu ve gölsel çökelme sistemlerine ilişkin araştırma yöntem ve teknikleri öğrenciler ile paylaşıldı.

ARÜ Coğrafya Bölümü Öğrencileri İlk Saha Araştırmasını Yaptı
Yapılan bu çalışmada öğrencilere Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Evren Erginal, bölümden Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Serkan Kükrer, Yrd. Doç. Dr. İsmail Onur Tunç ve Arş. Gör. Abdullah Akbaş eşlik etti.

Çalışmada volkanik süreçler, volkanik ve volkano-klastik kayaçlar ve yer yer volkanik ürünler ile ardalanmalı olarak depolanmış akarsu çökellerinin karakteristik özellikleri ile bu özelliklerin yanal ve düşeyde (mekan ve zamanda) gösterdikleri değişimler yol yarmalarında ve taş ocaklarında gözlenen kesitlerde aktarıldı. Ardahan ve çevresinde baskın olarak yüzeyleyen bu volkanik ve volkano-klastik kayalarda uygulanan ve bu kayaların oluşum, soğuma ve yerleşme yaşlarının belirlenmesinde kullanılan radyometrik yaş tayini çalışmaları ve bu çalışmaların arazi çalışmasından, örnek alımına ve analizlerin yapılışına kadar olan aşamaları ile ilgili bilgiler verildi.

Gölsel çökelme sistemlerine ilişkin araştırma yöntemleri ve teknikleri ise Çıldır Gölü kıyısında yapılan bilgilendirme çalışmasıyla öğrencilere aktarıldı. Göl çökellerinde ARÜ coğrafya bölümü tarafından gerçekleştirilen araştırmalar örnek verilerek sedimentten karot alımı, karotların analize hazırlanması ve çalışmaların sonuçlarından bahsedildi. Çıldır Gölü sedimentlerinde günümüzden birkaç bin yıl öncesinde gerçekleşmiş volkanik patlama olaylarının izlerinin bulunduğu belirtilerek ve aynı yöntemler kullanılarak bölgede tarih boyunca kirlilik parametrelerindeki değişimlerin de takip edilebildiği belirtildi.
Kaynak: İHA