Bilimsel Çalışması Olmayan Bitkisel İlaç Tehlikesi

17’nci Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğr. Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, bilimsel geçmişi olmayan bitkisel ilaçların insanlar üzerinde kullanılmasının suç olduğunu söyledi.

Bilimsel Çalışması Olmayan Bitkisel İlaç Tehlikesi
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem, bonzai kullanımına dikkat çekti. Özellikle bonzainin yan etkilerinden söz eden Erdem, “Uyuşturucu, yasaklı madde kullanımıyla ilgili bir oturumumuz vardı. Özellikle ‘’bonzai’’ çok ucuz, çok ulaşılabilir ve ciddi yan etkileri var. Böbrek yetmezliğinden karaciğer yetmezliğine kadar yan etkisi vardır. Bunlarda yasaklı madde sınıfına girmeyen ama Tarım Bakanlığı’ndan ya da başka bakanlıklardan alınan izinle satılan her tür tedavi etme amacı olan, her tür ilaç da dâhil onların da yan etkileri de mevcuttur. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği görüyoruz. Çünkü bunlar ilaç gibi tedavi amaçlı veriliyorlar ama içinde ne olduğu standardize olmadığı için bazı hastalarda ciddi yan etkilere yol açabiliyor” dedi.

“BİLİMSEL ÇALIŞMASI OLMAYAN BİTKİSEL İLAÇLARI KULLANMAK ASLINDA SUÇTUR”

Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Romatoloji BD. Öğr. Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli de laboratuvar ortamında hazırlanan ilaç ile bitkisel ilaçlar arasındaki farka değindi. Üretilen her ilacın mutlaka bir yan etkisinin olduğunu ancak yan etkisinin faydasından daha az olan moleküllerin ilaç olarak kullanıldığını ifade eden Ertenli, bitkisel ürünleri eleştirerek şöyle konuştu: “Şimdi bu ilaç dediğimiz şey nasıl oluyor? Nasıl geliştiriliyor? Bilim nedir? Bir ilaç bir molekül bulunuyor, mekanizma olarak. Önce hayvanlar üstünde çalışma yapılıyor. Sonra sağlıklı gönüllülere o ilaçlar veriliyor. Vücuttan ne zaman atılıyor organlara yararı, zararı var mı? Ona bakılıyor. Sonra hastalar üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bir gruba plasebo dediğimiz bir şey veriliyor, bir gruba ilaç veriliyor ve bunlar belli bir süre izleniyor, bakılıyor. İlaç etkili mi? Yan etkileri var mı? Hepsi ortaya çıkıyor. Kullanılan her ilacın yan etkisi var. Yan etkisi olmayan hiçbir ilaç olamaz. Ama bilimsel çalışmalarda yararları zararlarından çok fazla olan moleküller ilaç haline geliyor. Bir şey ilaç haline geldiği zaman arkasında çok fazla bilgi, birim, çalışma var. Bu bitkisel ilaçlarda böyle bir şey olamaz. İnsan üzerinde çalışma yapılmamış. Adam bunun içinde; ısırgan otu bilmem nesi var, onun çöpü var, bunun sapı var diyor. Böyle bir şey yapmak aslında suçtur. Yani insanlar üstünde bu tür bilimsel olmayan şeyler yapılamaz. Televizyonlara çıkıyor; ‘’Onu öyle yap, bunu böyle yap’’ yani bu gerçekten suçtur. Vicdani olarak da suçtur. Yasal olarak da suç olması gerekir. Lütfen ve lütfen bilimin gösterdiği şeyden şaşmayın”
Kaynak: İHA