İzmir Serbest Bölgesine Yatırım

Rüzgar türbinlerine kanat üreten ve diğer kompozit yapı üretimlerinin Dünya’da önemli firmalarından TPI, İzmir Serbest Bölge’de büyük kompozit rüzgâr türbini kanatları üretme kararı aldı. Yatırımın temeli yarın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile gerçekleşecek.

Dünya üzerinde, rüzgâr türbinlerine kanat üreten ve diğer kompozit yapı üretimlerinin önemli firması Arizona merkezli TPI Kompozit Scottsdale, İzmir’de büyük kompozit rüzgâr türbini yatırımı kararı aldı. TPI Kompozit Kanat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanı ile İzmir Serbest Bölge’de 33 bin metrekarelik alanda faaliyete başlayacak. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; firma, rüzgâr kanadı ve diğer kompozit yapı ürünlerinin dünya çapında tedarikçisi olduğu, 2000’den fazla çalışanı bulunan firma ulaşım ve askeri araç pazarında da faaliyetini sürdürüyor. TPI fabrikaları, Amerika’da, Meksika’da, Çin’de ve Türkiye’de üretim yapıyor.

Firma deniz ve kara transferine elverişli olması nedeniyle İzmir’i yatırım yeri olarak tercih ettiği ve üretimini gerçekleştireceği rüzgar türbinleriyle, gerek Türkiye rüzgâr enerjisi pazarını gerek Güney ve Doğu Avrupa’yı gerekse Kuzey Afrika’yı kendisine hedef pazar olarak belirlediği açıklandı. Ayrıca, yapılan açıklamada, Serbest Bölgede yapılacak yatırımın 105 milyon dolar olması öngörülüyor ve 2016 yılında 3 faz olarak planlanan yatırım için daha sonraki yıllarda 4’üncü faza geçilmesi planlanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla temeli atılacak olan yatırım İzmir ekonomisine önemli katkı sağlayacağı ve 2016 yılında 3 fazda toplam bin 450 kişi istihdam edilmesi bekleniyor. 2016 yılı için öngörülen ihracat hacmi ise 120 milyon dolar düzeyinde.
Kaynak: İHA