İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'tan Üyelerine Uyarı Açıklaması ''Dikkatli Ve İhtiyatlı Olun''

Ekonomik gelişmelerin ve artan terör olaylarının tedirginlik yarattığını belirten İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, oda üyelerine gönderdiği mesajda ’’Dikkatli ve ihtiyatlı olun’’ dedi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'tan Üyelerine Uyarı Açıklaması ''Dikkatli Ve İhtiyatlı Olun''
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye gündemini değerlendirerek, oda üylerine mesaj gönderdi. Ülke olarak zor günler geçiriyoruz diyen Demirtaş; ’’İç ve dış kaynaklı terör olayları çok sayıda askerimizin, polisimizin, gencimizin canını alıyor. Pek çok aileye ateş düşüyor. Terör ile hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, bir an önce bu olayların bitmesini istiyoruz. Olaylara sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaşanan terör olayları diye kayıtsız kalamayız. İşte Ankara’da, başkentimizde, 10 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük terör saldırısı yaşandı. 97 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var. Doğu ve Güneydoğu’da huzur ve barış olmazsa, ekonomisi durmuş hatta çökmüşse bize ne diyemeyiz. Terör artık ülkemizin her yerinde. O nedenle, herkesi ülkemizin geleceği ve bütünlüğü için sorumluluk duygusu içinde davranmaya  davet ediyoruz’’ dedi.

"SANDIKTAN ÇIKACAK OLAN SONUCA GÖRE SİYASİLER İSTİKRARLI BİR ORTAM YARATMALI"

7 Haziran sonrası 1 Kasım da yeniden seçime gidildiğini hatırlatan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş; ’’Tüm siyasi partilerin sandıktan çıkacak olan sonucun gereğini yapmasını ve uzlaşarak öncelikle istikrarlı bir ortam yaratmalarını istiyoruz. Bu kadar çok canımızı yakan terör olayı varken ekonomiyi konuşmak zor ama biliyorum ki bir gözünüz bu olaylarda iken diğer yandan işiniz gereği piyasaları izliyorsunuz. Yaz aylarında enflasyon gerilerdi ama bu sene döviz kurlarındaki artışların fiyatlara yansımamasına rağmen gerileme olmadı. Tüketici ve üretici fiyatlarında son 2 ayda yükselme var. Dolar ve Euro, tarihi rekorlar kırmıştı. Şimdi gerileme sürecine girdi. Ne kadar devam eder bilmek mümkün değil ama Japonya’nın 5 büyük holdinginden biri olan NOMURA’nın baş stratejisti doların seçim sonrasında 2.70’e gerileyeceğini açıkladı.

 ABD Bankası Goldman Sachs da, “Ülkemizde önümüzdeki aylarda durgunluğun artacağı uyarısında bulunuyor. Hazine, Eylül 2015 itibariyle 26.1 milyar TL açık verdi. Oysa bu rakam, 2012’de 7 milyar TL, 2013’de 9.2 milyar TL, 2014’de 6.8 milyar TL idi. Bu zorlamanın nedeni stratejik harcamalar ve Suriyeli sığınmacılar da olabilir. Ama ne olursa olsun, bu açığın faturası bir şekilde çıkacaktır’’ dedi.

DİKKAT VE İHTİYAT ÇAĞRISI

Seçim sonrasında değiştirilecek de olsa 2016-2018 Orta Vadeli Programı açıklandığını belirten Demirtaş; ’’Büyüme hedefi yüzde 4’den, yüzde 3’e düşürüldü. Yani ekonomide bir yavaşlama öngörülüyor. 2016 yılında TÜFE oranının yüzde 6.5 olması hedefleniyor. İşsizlik 2018 sonu hedefi ise yüzde 9.9. Daha önceki Orta Vadeli Programda, 2017 için 203,4 milyar dolar olan ihracat hedefi, yeni açıklanan OVP’de 2017 için 170 milyar dolar, 2018 için ise 192,5 milyar dolara düşürülmüştür. İhracat ağır yaralı, potansiyel pazarlarımız ile ilgili sorunlar giderek büyüyor.  İhracat 3 yıl süre ile büyümeye katkı yapamayacak. Turizm geliri de 32 milyar dolara düşürülmüş. Klasik milli gelir hesaplama biçiminde satın alma gücü paritesine geçilmiş. Böylece kişi başı milli gelir 10 bin dolardan, 20 bin dolara fırlamış. Bu hesaplama tarzı için bir yorum yapmıyoruz. Aslında pek çok ülke, raporlarına baktığımızda ekonomisi bizimle mukayese edilemeyecek ülkelerin milli gelirini 20-25 bin dolar olarak görüyorduk. Tüm bu iç  gelişmelerin yanı sıra; ABD Merkez Bankası’nın yıl sonunda gelmesi beklenen faiz artırımı, Çin Ekonomisindeki yavaşlama, AB’deki Yunanistan kaynaklı sıkıntılar da geleceğe yönelik kaygılarımızı arttırıyor. Yukarıda sizinle paylaştığım nedenlerle size öncelikle ’Dikkat ve ihtiyat’ çağrısı yapıyoruz. Ülkemize huzur, barış ve istikrar, sizlere de sağlıklı ve güzel günler diliyorum’’ dedi.

Kaynak: İHA