'Ödüllü Deney' Yüz Felci Tedavisinde Umut Oldu

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi'nde yürütülen ve Plastik Cerrahi Kurultayı'nda ödül alan deneysel projeyle yüz felci tedavisinde olumlu sonuçlar elde edildi.

AEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas tarafından yürütülen "Deneysel Yüz Felci Modelinde Yağ Dokusu Kökenli Kök Hücre Uygulaması ile Çapraz Yüz Sinir Grefti Boyunca Akson Yenilenmesinin Arttırılması" isimli çalışma kapsamında, yüz felci oluşturulan sıçanlarda yüz hareketlerinin tekrar kazanılması için yapılan cerrahi sinir tamirlerinde kök hücre uygulamasıyla olumlu sonuç sağlandı.

Başkent Üniversitesinin teknik desteğiyle yürütülen çalışma, 2014 yılında Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği'nin düzenlediği yarışma kapsamında Plastik Cerrahi Kurultayı'nda deneysel dalda ikincilik ödülüne layık görüldü.

Çalışma hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Abbas, yağ dokusunun yenileyici tıp alanında umut verici bir kök hücre kaynağı olduğuna dikkati çekti.

Kronik yüz felcinin cerrahi tedavisinde yağ dokusu kökenli kök hücrelerin etkilerini araştırdıklarını belirten Abbas, "Yüz felci oluşturduğumuz sıçanlarda bacaktan alınan sinirle yapılan cerrahi onarım esnasında kök hücrelerin kullanılmasıyla umut verici sonuçlar elde ettik" dedi.

- Kök hücreler sinir iyileşmelerini olumlu etkiledi

Kronik yüz felci olan kişilere yüzün tekrar hareketlendirilmesi için bacaktan alınan sinir ile onarım yapıldığını ifade eden Abbas, bu uygulamayla elde edilen sonuçların tutarsız olduğunu savundu.

Tutarsızlığın başlıca sebebi olarak sinirin yetersiz iyileşmesini gösteren Abbas, şunları söyledi:

"Kök hücrelerle siniri desteklemek akılcı bir fikir olarak karşımıza çıktı. Bu amaçla, sıçanın yağ dokusundan elde ettiğimiz kök hücreleri laboratuvar ortamında çoğalttık. Daha sonra bu hücreleri bacaktan alınıp yüz felcinin cerrahi tedavisinde kullanılan sinirin çevresine bol miktarda uyguladık. Üç ay sonra yapılan çeşitli değerlendirmeler sonucunda, kök hücre uygulamasının sinir iyileşmesini olumlu bir biçimde etkilediğini gördük."

Sıçanlar üzerinde elde ettikleri olumlu sonuçların insanlarda uygulanıp uygulanamayacağını henüz bilmediklerini aktaran Abbas, farklı tekniklerle benzer deneysel çalışmalara devam edeceklerini ve bu yöntemleri klinik uygulamalara uyarlayıp insanlarda görülen yüz felci alanında olumlu katkılar sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu çalışmanın deneysel dalda ödüle layık görüldüğünü ve birçok uluslararası kongrede sunulduğunu anlatan Abbas, bunların kendileri için bir motivasyon ve moral kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA