Büyükşehir Belediyesi Arguvan'de Jeolojik Çalışma Başlattı

MALATYA - Malatya Büyükşehir Belediyesince heyelan nedeniyle ilçe merkezi 3 defa değiştirilen Arguvan'da jeolojik çalışma başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ilçede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Çakır, daha sonra Arguvan Belediyesine geçti.

Burada düzenlenen toplantıya katılan Çakır, konuşmasında, jeolojik çalışmanın imar ve ulaşım master planlarının temelini oluşturacağını belirtti.

Arguvan'da zeminin kayması nedeniyle planların ona göre yapılması gerektiğini kaydeden Çakır, "Büyükşehir Belediyesi olarak Arguvan'da hayata geçirmeyi düşündüğümüz projeleri askıya aldık. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Jeolojik etütler sonunda farklı bir karar alınabilir. Teknik ekibin vereceği rapor doğrultusunda karar vereceğiz. Arguvan ile ilgili raporun ardından buraya ilişkin projelerimizi belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da Çakır'a destek ve katkıları için teşekkür etti.

Kızıldaş, çalışmalar kapsamında ilçe merkezinde 29 sondaj yapıldığını belirterek, "Bu çalışma Arguvan'ın en büyük ihtiyacı ve eksiğiydi. O nedenle bu çalışmanın verimli ve sağlıklı geçtiğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kaan Kadıoğlu da ilçedeki çökme ve heyelanın nedenini araştıracaklarını belirtti.

​Çevre ve Şehircilik Bakanlığından uzman Sami Ercan da Arguvan'daki toprak kaymasının Türkiye'deki önemli heyelanlardan biri olduğunu ancak bugüne kadar ciddi bir şekilde araştırılmadığını kaydetti.

Ercan, heyelanın sebebini bulunmak için en az iki yağış dönemi inceleme yapacaklarını anlattı.

Çakır, ilçeye bağlı Kızık Mahallesi'nde de incelemelerde bulunduktan sonra Arguvan'dan ayrıldı.

Kaynak: AA