Yoksa Siz Clinomania Hastasımısınız?

Dr. Fevzi Özgönül, “Yağmurlu, kış günlerinde veya kar yağarken özellikle soğuk havalarda yataktan çıkmamak istemek kadar doğal bir şey yoktur. Fakat Clinomania rahatsızlığı olan kişilerde ise kişinin böyle bir ortamı beklemesine gerek yoktur. Bu kişiler günler boyunca bu isteklerini uygulayabilirler.” dedi.

Yoksa Siz Clinomania Hastasımısınız?
Tatiller geldi geçti artık çalışma zamanı! Siz halen yataktan çıkmak istemiyor hep yatmak mı istiyorsunuz? Clinomaia rahatsızlığına yakalanmış olabilir misiniz? Clinomania hastalığı yataktan çıkmamak için duyulan dayanılmaz isteğe verilen addır. Clinomania aslında bir çeşit takıntı hastalığıdır. Dr. Fevzi Özgönül, “Yağmurlu, kış günlerinde veya kar yağarken özellikle soğuk havalarda yataktan çıkmamak istemek kadar doğal bir şey yoktur. Fakat Clinomania rahatsızlığı olan kişilerde ise kişinin böyle bir ortamı beklemesine gerek yoktur. Bu kişiler günler boyunca bu isteklerini uygulayabilirler.” dedi.

"Clinomania", Yunanca’da uyku takıntısı demektir. Diğer bir deyişle yatağa, yastıklara ve battaniyelere duyulan sevgidir. Aslında yatak çarşaf, battaniye, yorgan gibi kişiyi kucaklayıp saran eşyalardan mutluluk ve haz duymaktır. Böyle olunca da o eşyalardan uzak durmak istemeyebilirler.

Kimi insanlar yaya geçitlerinde çizgilere basmak isterler onlarda da bu davranış büyük bir haz ve güç gösterisidir aslında. Bunu yaparak mutlu ve güçlü hissederler. Bazı kişilerinde yolda belirledikleri küçük objelerin üzerinden atlamak veya bazı noktalara dokunmak gibi bir takıntısı olabilir. Aynı şekilde clinomania hastalarının da yatak, yorgan, çarşaftan ayrılamama gibi bir takıntısı olur.

Eğer sadece tembel olduğumuz için yataktan kalkmıyorsak, o zaman yapılacak şey tembelliği bırakıp bir an önce 8 saatin üzerindeki bir süreyi yatakta geçirmemeye çalışmaktır. Dr. Fevzi Özgönül, bu tür davranış bozukluğu olan kişilere bu hastalıktan kurtulmanın yollarını sıraladı.

Eğer bu bir clinomania ise profesyonel bir yardım almamızda yarar var. Profesyonel yardım alamayacak durumdaysak, şu önerileri uygulamaya çalışalım.

Yataktan çıkmak size mutsuzluk veriyorsa kendinizi zorlayarak yataktan uzaklaşmak sizi çok mutsuz edebilir. Bunun yerine küçük değişikliklerle bu mutsuzluğun önüne geçebilirsiniz.

Mesela uyanıp yataktan kalkacaksanız başucunuzda yastığınızın yanında sizi kaplayıp saracak bir sabahlık veya yumuşak bir bornoz bulundurun. Böylece yataktan uzaklaştığınızda sizi saran bir giysi olacağı için kendinizi çıplak ve mutsuz hissetmeyeceksiniz. Başucunuzda yastığınızın yanında bu giysi olduğu için yataktan bir parça sizinle birlikte kalkmış olacak.

İlk başlarda zorlanırsanız bu giysiyi uyanınca yataktan kalkmadan yatağın içerisinde giymeye çalışın. Birkaç dakika bu giysi ile yatakta kalın. Böylece daha huzurlu hissedeceksiniz.

Yavaş yavaş artık başucunuzdaki bornozu veya sabahlığı yataktan kalkıp giyin, eğer huzursuz hissetmemeye başlıyorsanız bu takıntınızı aşmaya başladınız demektir.

Gün geçtikçe bu giysiyi daha hafif ve ince olanlar ile değiştirin.
Kaynak: İHA