Bm Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres Açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara ilişkin, BM olarak Türkiye'nin orta dönemli planlamaları ve yaklaşımları için süreç başından itibaren var olan işbirliği ve yardım mekanizmalarını genişletmek için hazır olduklarını tüm yetkililere ilettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Ankara'ya gelen ve 7. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Guterres, Ankara'dan ayrılırken Esenboğa Havaalanı'nda basın açıklaması yaptı.
Guterres, geçen yıl kabul edilen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun bu yıl uygulamaya geçirildiğini, kanunla sistemin kapsadığı kişilere yönelik eğitim, sağlık ve iş sağlanacağını belirtti.

Ankara'da verimli temaslarda bulunduğunu söyleyen Guterres, "BM olarak Türkiye'nin orta dönemli planlamaları ve yaklaşımları için süreç başından itibaren var olan işbirliğimizi ve yardım mekanizmalarımızı genişletmek için hazır olduğumuzu tüm yetkililere ilettim" dedi.

Lübnan'da Suriyeli sığınmacılara vize getirilmesinin sorulması üzerine Guterres, Suriye'ye komşu ülkelerde sığınmacılara karşı belli önlemler alındığını, bunun da uluslararası toplumun, sığınmacılara yardım sağlayan ülkelere karşı çok daha fazla yardım etmesi gerektiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Yüksek Komiser Guterres, Lübnan açısından sığınmacı durumunun önemini anladıklarını, bu tür önlemlerin alınmasına ihtiyaç olmaması için uluslararası toplumun daha sorumlu hareket etmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA