Yasaklı ve Eski Tarihli Kitaplara Sahaflarda İlgi

Kırşehir'de araştırmacı-yazar 'Sahaf' Mehmet Ugurlu, eski tarihli ve yasaklı kitaplara ilginin son dönemlerde arttığını söyledi.

Yasaklı ve Eski Tarihli Kitaplara Sahaflarda İlgi

Tarihteki verileri ve somut delilleri günümüze aktarmakta sahafların payının çok olması ile birlikte günümüzde yeni neslin eski kitaplara yönelerek tarihi verileri doğru şekilde analiz etmeye çalıştıklarını anlatan Uğurlu, "Var olan değerleri ortaya çıkartmak kadar güzel bir şey yok, insanların eskiye yönelmelerinde de en büyük pay gerçeği öğrenme istekleridir. Bu istekle birlikte insanlar farklı kaynakları karşılaştırarak doğru bilgi yolunda adım adım ilerliyor. Eski yazılı kitaplar ile birlikte tarihi çok eski olan eserlerin özellikle gençlerimiz tarafından araştırılarak gün yüzüne çıkartma gayretleri de bizleri mutlu ediyor" dedi.

NESİL KİTAPLARA YÖNELİYOR
Kırşehir'de takas usulü ile gençlerin eski tarihli kitaplara yöneldiklerini belirten Uğurlu, "Eğitimde ve sınav başarısında üstün olan Kırşehir'de gençlerimizin son dönemler de kitap okuma alışkanlığını kazanarak kendi aralarında yaptıkları sohbette özellikle 12 Eylül dönemlerinde yasaklanan kitapların analizlerini yapmaları ve yaptıkları analizlerle bizlere gelerek tartışmaları yada istişarede bulunmaları değişen Türkiye'de büyük bir kazanımdır. Başlattığımız kampanya ile Kırşehir'de fark ettiğimiz okuma, öğrenme ve insanların kendisini yetiştirme çabasını iyi şekilde görerek 3'er aylık periyodlarla okuma kampanyaları başlattık. Haftalık periyodlar da roman, hikaye, makale, tarih, edebiyat gibi alanlarda 3 lira karşılığında kiralama ve okuma hızına göre kampanya oluşturduk. Gençlerimizin okuma oranında ki artış ile birlikte onların okuduklarını algılama kapasitelerini de böyle bir yöntemle test ediyoruz. Sadece okumak değil, öğrenmek ve anlatabilme yeteneginin de kazanılması adına yaptığımız çalışmalara ilginin yüksek derecede olması böyle bir kültür şehrinde bizlere de farklı bir ivme kazandırıyor" ifadelerini kullanırken yasaklı kitaplar ve Osmanlıca eserlerinde ilgisinin yadsınamayacak derecede olduğunu anlatan sahaf Ugurlu, "Bilinen eski Türkçe eserlerin bizlere getirilmesi sonucunda okuyucunun da bilmediği gerçekleri görmesi ve eski Tükçeye olan merakı bizleri de bu yönde yayımlanan eserlerin bulundurulmasına yöneltti. Kendi ailemiz başta olmak üzere kamu kurumlarında ve toplumun her kademesinde ulaşabildiğimiz insanlarla irtibata geçerek Osmanlıca eserleri de tedarik etmeye çalışıyoruz. Kırşehir'de 1976 yılında Mehmet Önder tarafından kaleme alınan 'Kırşehir Güldestesi' adlı kitap son dönemde tarihte Kırşehir, Aşıkpaşa, Esnaf Locaları, Kültürel Değerler gibi konuların araştırılmasında bizler kadar geçligimize de hizmet ediyor. Tozlu raflarda kitapların kalmaması için eski kitapların getirilerek faydalanılmak üzere yenileri ile de değişim çalışmamızı başlattık" diye konuştu.

Kaynak: İHA