Spor kalp krizini tetikleyebilir mi?

23 yaşındaki Rus Tenisçi Degtiareva, antrenmanda kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Genç sporcunun ani ölümü 'Spor kalp krizini tetikleyebilir mi?' sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Spor kalp krizini tetikleyebilir mi?
Spor kalp krizini tetikleyebilir mi?
Geleceğin Anna Kournikova'sı olarak nitelendirilen 23 yaşındaki Rus Tenisçi Violetta Degtiareva, antrenmanda kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Genç sporcunun ani ölümü 'Spor kalp krizini tetikleyebilir mi?' sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Rus sporcunun ölümü ilk değil. Daha öncede birçok genç sporcu kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Peki neden? Kalp krizi gençler arasında yaygınlaşıyor mu? Kalp krizinin sporla ilişkisi var mı? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Esen Habertürk ekranlarında yanıtladı.

'Sporcular genel olarak maalesef bu acı haberler gündeme gelmekte' diyen Esen, 'Buradaki en önemli faktör; genç yaşta oluşan bir kalp krizinin ölümle sonuçlanması. Risk altındaki olan kısım şundan dolayı önemli; gittikçe yaşın genç popülasyona düştüğünü görmekteyiz. Eskiden 35-45'li yaşlar telaffuz edilirken şimdi 20'li yaşlarda ani ölümler görülmekte. Genel anlayışımıza göre sproculardaki ani ölümün ana sebebi doğumsal kalp hastalıkları, kalp kaslarında hastalıklar bulunması ve ritim bozukluklarıdır. Ancak son yıllarda bu ani ölümlerde artan bir sıklıkla kalp krizini görmekteyiz. Bu da gerçekten önlenebilir olması nedeniyle kalp krizinin büyük bir risk olduğunu bize gösteriyor' şeklinde konuştu.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Sporcularda, özellikle de profesyonel sporcularda yıllık kontrollerin, taramaların, kalp kontrollerinin yapılmasının önemli rol oynadığını vurgulayan Özlem Esen, 'Ülkemizde buna oldukça ağırlık verilmekte. Ancak spor yapmak için kendliğinden spor salonlarına başvuran gençlerde bu karşımıza çıkıyor. Hiç bir doktor kontrolü olmadan, ağır egzersizle tanışan gençlerde bir takım kalp rahatsızlıklarını daha sık görmekteyiz. Dolayısıyla gençlere ağır bir spora başlamadan önce doktor kontrolüne gitmelerini tavsiye ediyoruz' ifadelerini kullandı. BEYAZ GAZETE