'Deve Güreşlerinin Kırkpınarı' Rekor Peşinde

İzmir'in Selçuk ilçesinde, seyirci sayısıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na giren deve güreşleri festivalinin 33'üncüsünde yeni rekor hedefleniyor.

Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerindeki deve güreşlerinin yurt içinden ve yurt dışından izleyici çektiğini belirtti.

33. Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'nin 18 Ocak Pazar günü Pamucak Arena'da yapılacağını hatırlatan Yavuz, organizasyona yerli ve yabancı basının da ilgi gösterdiğini kaydetti.

-"Deve güreşlerinin Kırkpınarı"
Organizasyonla ilgili tüm hazırlıkların yapıldığını, deve güreşi kültürünün yaşatıldığı Çanakkale'den Antalya'ya kadar olan bölgeden 142 devenin ilçelerine gelmeye başladığını anlatan Yavuz, şöyle konuştu:
"Burası deve güreşlerinin Kırkpınar'ı. Selçuk deve güreşleri, Türkiye'de bir numaralı seviyeye sahip bir organizasyon. Türkiye'nin dört bir yanından insanlar buraya deve güreşini izlemeye geliyor. Ayrıca yabancılar da bu etkinliğe ilgi gösteriyor. Türkiye'nin belli başlı pehlivan develerinin yüzde 90'ı festivalimize katılıyor.
Bu organizasyonumuz, 20 bin kişinin aynı anda deve güreşlerini izlemesiyle, seyirci sayısıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş bir festival. Hafta sonunda yapacağımız deve güreşlerine şu ana kadar olan ilgiden öyle görünüyor ki ikinci bir rekora koşuyoruz. Festivale katılımla ilgili kayıtları gözönünde bulundurarak Guinness'e başvuracağız. Pazar günü hava şartları da çok iyi görünüyor. Hem hava şartlarından hem de organizasyona olan ilginin büyüklüğünden ikinci bir rekora koşuyoruz diye düşünüyoruz."
-5 ton deve sucuğunun satılması bekleniyor
Güreşlerin yapıldığı alanın etrafında deve sucuklarının da satıldığı standların olacağını, yaklaşık 5 ton civarında sucuğun satılacağını tahmin ettiklerini kaydeden Yavuz, güreş severleri etkinliklerine davet etti.
Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, ilçelerinin deve güreşleriyle özdeşleştiğini, tüm güreş severlerin gözünün bu müsabakalarda olduğunu söyledi.

Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği'nin düzenlediği festivale "çok yoğun" bir katılım beklediklerini ifade eden Bakıcı, "Selçuk, uluslararası platformda tanınan hem coğrafyası hem de tarihi varlıklarıyla medeniyetlerin beşiği olması açısından 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip bir yer. Böyle bir alanda deve güreşlerinin bu denli tutulmasını doğal karşılamak lazım" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA