Dokumacılar İçin Bilişim Ağı

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS), üyeleri arasında doğrudan üretim ve satışı sağlayacak bilişim ağı ortaklığı projesiyle yılda 100 milyon dolarlık tasarruf hedeflediği bildirildi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında, DETGİS'in hazırladığı Denizli İhracatçılar Birliği ve Denizli Dokumacılar Odası'nın ortaklığıyla hayata geçecek projenin ismi "Denizli Tekstil Sanayi Üretim Altyapısının Stratejik Ortaklığını Sağlayacak Bilişim Ağının Kurulması" olarak belirlendi.
Proje ile Denizli tekstil sektöründe yaygın üretim alanına sahip olan dokuma işletmeleri arasında atıl kapasiteyi aktif üretime dönüştürmeyi sağlayacağı, sipariş bazlı genel üretim planlamasının gerçekleştirilmesi, stratejik ortaklıkların kurulması ve bu sayede gereksiz makine yatırımlarının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Proje hakkında bilgi veren DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, sistemin üyelerin birbirleriyle iş ilişkileri kurabileceği bir internet teknolojisi yazılımı olduğunu belirterek, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Projeyle nihai müşteri ile doğrudan temasta olan firmaların talepleri karşılanacağını ve pazarda rekabet gücü artacağını ifade eden Dal, "Böylelikle fason üretim yapan firmaların üretim hattının atıl duruma geçmesi ve istihdamının düşmesi önlenmiş olacaktır" dedi.

- 100 milyon dolar tasarruf
Projeden yararlanacak olan firmaların ilk etapta, Denizli Dokuma ve Örme firmaları'nın olacağını belirten Dal, şunları kaydetti:
"2015 yılı sonlarında sistemin tamamen oturmuş olacağını düşünüyoruz. Sistemi kullanmada öncü olacak firmalar, diğer firmalar için örnek teşkil edecektir. Bu zamana kadar önemle altını çizdiğimiz, moda ve tasarım, markalaşma ve teknik tekstillere geçişte öncelikli olarak varsayıma dayalı yatırımların engellenmesi gerektiğini düşündük. Firmalar önceliği olmayan bu yatırımlardan, bu bilişim ağı sayesinde kurtulabilirler ve altını çizdiğimiz diğer konulara kaynak ve zaman ayırabileceklerdir. Bu proje ile yıllık 100 milyon doların üzerinde bir tasarruf sağlanmasını bekliyoruz. Makine ithalatının azaltılması ile cari açığa olumlu katkısı olacak, diğer yönden kapasite kullanım oranının artırılması ile de tasarruf sağlanacak. Nihai olarak tüm bu çalışmalarla ülkenin rekabetçi gücünün artması söz konusu olacaktır."
Kaynak: AA