Büyükşehir Karla Mücadelesinden Başarıyla Çıktı

Kocaeli’nde etkisini gösteren yoğun kar yağışında, yolların kapanmaması için Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler 24 saat aralıksız çalıştı.

Büyükşehir Karla Mücadelesinden Başarıyla Çıktı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, Kocaeli genelinde karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Yoğun kar yağışında ekipler, Kocaeli'nde hiçbir yolun kapanmaması için gece gündüz demeden çalışarak başarılı bir performans sergiledi. 10 gündür süren yoğun kar yağışı ve sıfırın altındaki soğuğa rağmen Kocaeli genelinde ana arterlerde, münferit birkaç olumsuz durum dışında ciddi bir olumsuzluk yaşanmadı.

650 kilometrekare ana arter, 350 kilometrekare köy bağlantı yolu olmak üzere 1000 kilometrekare alanda 164 araç, 296 personele çalışma yapan, makine ikmal müdürlüğüne bağlı 40 personel de araçlarda yaşanan makine arızlarında yardım etti. Büyükşehir Belediyesi, 21 grayder, 2 kar aracı, 17 kanal aracı, 6 loder, rotatif, unimod, botcat grayder, tuzlama ve pikapla karla mücadele etti. Ekipler, yollarda kayma ve buzlanmanın oluşmaması için kar küreme ve tuzlama yaptı. Yapılan çalışmalarda buzlanma ihtimali yüksek bölgelerde 5 bin ton tuz kullanıldı.

İzmit merkezdeki kontrol noktalarından bazıları Umuttepe Hastanesi güzergahı, Radar Yolu, Kuruçeşme Irak Konutları, Gündoğdu Konutları, Miralay Mümtaz Caddesi, Santral yokuşu ve Arızlı TOKİ Konutları, Maşukiye Kartepe yolu, Kuruçeşme TOKİ Konutları ve tüm ilçelerdeki grup köy yollarında aralıksız olarak kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapan ekipler, vatandaşların herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için hazır bekledi.

Büyükşehir ekipleri, il genelindeki tüm köy yollarında trafik akışını sağlamak için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdü. Büyükşehir tarafından köy muhtarlarına kışın yolların kardan kapanmasını önlemek için 34 adet bıçaklı traktör ve 2 tuzlama aracı verilmişti. Bıçaklı traktörlerde köy yollarının kapanmaması için kar küreme çalışmalarında bulundu. Yolların kapanmaması, yollarda kayma ve buzlanmanın oluşmaması için 24 saat görev yapan ekipler, Kocaeli'nde ana arterler başta olmak üzere köy yollarında da yoğun mücadele etti.

Havanın geceleri -10 dereceye kadar düştüğü günlerde, Büyükşehir ekipleri, sokakta kimsenin dışarıda kalmaması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Gerek gezici ekipler tarafından gerekse de ihbarların değerlendirilmesiyle bulunan vatandaşlar, Barınma Merkezi'ndeki sıcak yuvada misafir edildi. Vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılandığı merkezde sağlık kontrolleri de yapılan vatandaşlar, soğuklarda sıcak yemek ve barınma ihtiyaçlarını sağladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin her gün yaptığı evlere yemek dağıtımı hizmeti de olumsuz hava koşullarına rağmen ihmal edilmedi. Büyükşehir ekipleri, evinde yemek yapacak durumda olmayan engelli, hasta ya da yaşlı insanların evlerine kar kış demeden yemek ulaştırdı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de soğuk ve zor hava koşullarına rağmen yardıma muhtaç vatandaşlara ulaştı. 22 köyü tek tek gezen Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, soğuk havada hazır yemek ile vatandaşları mağdur bırakmadı.

Büyükşehir ekipleri yoğun kar yağışında özellikle yüksek kesimlerde bulunan hasta vatandaşları sağlık kuruluşlarına ulaştırmak için adeta seferber oldu. Tıbbi müdahale gerektirmeyen ancak sedyeyle nakledilmesi gereken vatandaşlar ambulans nakil hizmetiyle güvenle taşındı. 12 ilçede 20 ambulansla hizmet veren Hasta Nakil Ambulans Birimi köylerden gelen taleplere anında müdahale etti. Köylerdeki evlerinden alınan vatandaşlar hastanelere sevk edilerek tedavilerinin tamamlanmasının ardından tekrar köylerine geri götürüldü.

Büyükşehir Belediyesi'nin şefkatli eli Yem-Pati projesi ile bu soğuk havalarda sokak hayvanlarına da ulaşıldı. 12 ilçe belediyesi sınırlarında ağırlık ve ışık sensörlü otomatik kuru mama ve su makineleriyle sokak hayvanlarının kış süresince aç ve susuz kalmamaları sağlandı. KOÜ Umuttepe Kampüsü'ndeki sokak hayvanlarına 1 ton 250 kilogram kuru mama verildi.

Kaynak: İHA