Kilis'te Üzüm Hasadı Başladı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üzüm üretiminin önemli merkezlerinden Kilis'te, üzüm hasadına başladı.
Kadın çocuk, yaşlı genç demeden hemen her kesimin "ter döktüğü" bağlarda, özel bıçaklarla özenle kesilen üzüm salkımları, plastik kova ve zembillerle traktörlere yükleniyor.
Getirildikleri kent merkezinde tüccarlara satılan üzümlerden sofralık olanlar meyve olarak tüketiciye ulaştırılırken, bir bölümü pekmez üretiminde, kalan kısmı da çevre illerdeki fabrikalarda değerlendiriliyor. Üreticilerin bin bir emek vererek yetiştirdiği üzümlerin hasadı yaklaşık bir hafta sürecek.
Üretici Mehmet Sürücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl da üzümden bekledikleri geliri elde edemediklerini savundu.
Çiftçinin sıkıntılı olduğunu dile getiren Sürücü, "Üzümü bu yıl 50 ila 52 kuruştan satıyoruz. Bu fiyat da çiftçinin emeğini karşılamıyor. Çünkü üzüm üretimi oldukça zahmetli. Mesela üzüm bağları yılda 3 kez sürülüyor. Ayrıca budama, zehir atma, boğaz aşımı ve toprağın kazılması gibi üretim aşamasında emek isteyen aşamaları var. Bu yüzden de üreticinin para kazanması için fiyatların artması gerekiyor" dedi.
- Rekolte yüzde 50 azaldı
Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, Kilis'te 10 bin hektar alanda üzüm üretimi yapıldığını söyledi.
Yıllık 25 bin ton yaş üzüm üretimi yapıldığını ifade eden Çelik, ''Üzümün de diğer tarım ürünleri gibi destekleme kapsamına alınmasını istiyoruz. Bağcılığın da diğer ürünler gibi desteklenmesini talep ettik ancak bir sonuç alamadık" diye konuştu.
Kilis ve yöresinde son 3 yıldır rekoltenin düştüğüne işaret eden Çelik, verim düşüklüğünden dolayı rekoltenin bu yıl yüzde 50 azaldığını belirtti.
Üreticinin ürününü maliyet fiyatının altında sattığını savunan Çelik, bu yıl için taban fiyatın maliyetin üzerinde tutulması gerektiğini kaydetti.