Ekmek İsrafını Önleme Afişleri Ders Kitaplarında

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) koordinatörlüğünde geçen yıl başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında, bu eğitim-öğretim döneminde, 60 ilkokul ve ortaokul ile 35 lise ders kitabının arka kapaklarında uyarıcı ve bilgilendirici mesajlar veren 5 farklı kampanya afişi yer aldı.

Kitapların arka yüzünde farklı rakamlara dayandırılarak israfın boyutu çocuk ve gençlere anlatılırken, 2013'te sağlanan 2,8 milyar liralık tasarrufun artırılması hedefleniyor.
AA muhabirinin TMO'dan aldığı bilgiye göre, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası, 17 Ocak 2013'te başladı ve birçok kamu kurumu ile kuruluşun katılımı sağlandı.
Bu çerçevede, kampanya görsellerinin okullarda ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitaplarının arka kapaklarında ve tablet bilgisayarlarda yer almasıyla ilgili uygulamalara, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının aldığı 31 Temmuz 2013 tarihli kararla başlandı. İlk etapta 2013-2014 öğretim yılında "Bir günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz", "Ekmeğini Emeğini Koru" ifadelerinin yer aldığı mesajlar, fen bilgisi, matematik, İngilizce 5. sınıf, İngilizce 2. sınıf, biyoloji, fizik, kimya, matematik 9. sınıf kitapları ile 111 farklı açık lise ders kitaplarının arka kapaklarına basıldı.
2014-2015 eğitim-öğretim döneminde ise 60 ilkokul ve ortaokul ile 35 lise olmak üzere toplam 95 ders kitabının arka kapaklarında ekmek israfıyla ilgili uyarıcı ve bilgilendirici mesajlar veren 5 farklı kampanya afişi yer alırken, böylece yaklaşık 15 milyon öğrenciye ulaşılmış oldu.
Kitapların arka yüzlerindeki mesajlarda, "Ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir", "Ekmeği çöpe atmayın. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 500 okul yapılabilir", "Bir günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz", "Tüketebileceğin kadar al", "Ekmeğinizi israf etmeyin, tasarruf edin" gibi uyarıcı bilgilendirici yazılar yer alıyor.
Erken yaşlarda verilen eğitimin daha kalıcı olduğu hem de çocukların, ailelerinin tutum ve davranışları üzerinde belirleyici oldukları düşünüldüğünde çocuklara ve gençlere verilecek, ekmek israfıyla ne kadar okul, yol, hastane yapılabileceğine dikkat çekilen bilgilerin, ileriye dönük olarak ciddi faydalar doğurması bekleniyor.
Özellikle kampanyanın ardından, 2013'te önceki yıla göre ekmek tüketiminden ve çöpe atılmaktan kurtarılanlarla milli ekonomide sağlanan yıllık 2,8 milyar TL'lik tasarrufun, çocuk ve gençlere ulaşılarak israfı önleme bilincinin küçük yaşlarda oluşmasıyla daha da artırılması hedefleniyor.
- 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı
TMO'nun ekmek israfına yönelik 2012 yılı araştırmasıyla, 2008 yılında yüzde 5 olan israf oranının yüzde 6'ya yükseldiği, günde 6 milyon ve yılda 2,17 milyar ekmeğin israf edildiği, bunun yıllık parasal karşılığının ise 1,6 milyar TL olduğu tespit edildi.
Kampanya çerçevesinde yapılan çalışmaların sonucunda ise ekmek israfında azalma yaşandı. 2012 yılında günde yaklaşık 6 milyon olan ekmek israfı, kampanyanın etkisiyle geçen yıl günde 4,9 milyona düştü. Böylece günde 1 milyon 50 bin, yılda ise 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.
Bir önceki yıla göre israf, hanelerde, personel ve öğrenci yemekhanelerinde yüzde 40, lokanta, otel ve fırın gibi ticari kuruluşlarda ise yüzde 1 oranında azalarak ortalama yüzde 18'lik bir iyileşme sağlandı.
Ayrıca 2012 yılında 463 milyon olan tam buğday ekmeği tüketimi yüzde 93'lük artışla 894 milyona, 132 milyon olan kepekli ekmek tüketimi yüzde 283'lük artışla 507 milyona yükseldi.
2012 yılında israfın parasal karşılığı 1,6 milyar TL iken bu rakam kampanyayla yaklaşık 1,3 milyar TL'ye indirildi. 2012 yılında ekmek için yapılan 26 milyar TL'lik harcama, 2013 yılında 23,5 milyar TL'ye gerileyerek 2,5 milyar TL'lik tasarruf sağlandı. Ekmek tüketiminden ve çöpe atılmaktan kurtarılanlarla milli ekonomide yıllık 2,8 milyar TL'lik tasarruf sağlanmış oldu.

Kaynak: AA