Avrupa'nın Rüzgar Rotası 'Sakin Kente' Kayıyor
Uluslararası Yavaş Kentler Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında "Sakin kent" ilan edilen Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ndeki Akçapınar sahili, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen rüzgar ve uçurtma sörfü tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.
Gökova Körfezi'nde bulunan, rüzgar ve uçurtma sörfü alanında Avrupa'daki en iyi 8 sahil arasında gösterilen Akçapınar sahilinde her yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen 20 bin sporcu, rüzgar ve uçurtma sörfü yapma heyecanını yaşıyor.
Bölgenin yılın her döneminde sörf için uygun rüzgar aldığının belirlenmesinin ardından Muğla Valiliği tarafından "uçurtma sörfü alanı" olarak tescillenen sahilde 2010 yılından beri 9 özel okul öğrencilere rüzgar ve uçurtma sörfü dersleri vermeye başladı.
Türkiye Yelken Federasyonu Kiteboard Komite Başkanı Kerem Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uçurtma sörfünün tanıtımda da kullanılarak bölge turizmine önemli katkı sağladığını söyledi.
Akçapınar sahilinin günün büyük bölümünde esen rüzgarıyla sporculara uzun süreli spor yapma imkanı tanıdığını belirten Mutlu, "Burası bu sporu kısa zamanda öğrenip hızla kendinizi geliştirebileceğiniz bir sahil. Böyle yerler dünyada çok az bulunabiliyor. Bu nedenle Avrupa'nın birçok ülkesinden yabancı sporcular geliyor. Burada hem antrenman yapıyor hem de yarışlara hazırlanıyorlar" dedi.
Akçapınar sahilinde çok özel bir termik rüzgar bulunduğuna işaret eden Mutlu, şöyle devam etti:
"Bana göre dünyada bu sporun en güzel ve en erken öğrenileceği yer Akçapınar sahili. Bölgedeki 9 okulda yılın çoğu döneminde Avrupa'dan gelen sporculara eğitim veriyor. Artık Avrupa'nın rüzgar rotasının Akyaka'ya kaydığını söyleyebiliriz. Bu spor gün geçtikçe büyüyor. Yapılan yarışlarla her geçen gün hem sporun getirisi hem de sporcu sayısı artıyor. Yetiştirdiğimiz sporcular da Avrupa'daki şampiyonalara katılarak dereceler elde ediyor."
Mutlu, rüzgar sörfünün 2000'li yıllarda ortaya çıkan ve dünyada en hızlı gelişen sporların başında geldiğini vurgulayarak, özellikle son yıllarda bölgede yapılan dünya ve Türkiye şampiyonaları ile bu sporun hızla geliştiğini kaydetti.
Son yıllarda 18 yaş altı çok sayıda sporcu yetiştiğini, büyük başarılar elde ettiklerini anlatan Mutlu, şöyle konuştu:
"Bu da bu sporun iyi bir nesille gelişeceğini gösteriyor. Bölgede belirlenecek bir vizyon planı ve yeni yatırımlarla önümüzdeki yıllarda burası Avrupa'dan çok daha fazla sporcu ağırlayabilir. Kalite sistemini biraz daha artırarak dünya kupalarını, dünya şampiyonalarını getirebiliriz. Bu sporun çok daha büyümesi ve dünyanın birçok ülkesinden bölgeye gelen insanların artması sağlanabilir. Kanarya Adaları, Fas, Tunus, Cezayir, dünya kupalarını pazarlamaya çalışıyor. Burada çok daha iyi şartlarla bunu yapabiliriz."
Mutlu, hazırlanacak sosyal projelerle bölgede yaşayan çocukların ve gençlerin rüzgar sörfünü öğrenmesinin sağlanması gerektiğini ifade ederek, sporun gelişimi ile bölgesel turizme de katkı sağlanacağını dile getirdi.
- "Avrupa'daki en önemli merkezlerden biri"
Rüzgar ve uçurtma sörfü eğitmeni Özgür Ceylan ise Akyaka'nın sörf açısından dünyanın önemli merkezlerinden biri haline geldiğine işaret etti.
Muhteşem doğası ve elverişli hava şartları nedeniyle Avrupa'nın birçok ülkesinden sporcuların bölgeyi antrenman alanı olarak kullandığını belirten Ceylan. "Gökova, dünyada hızla tanınmaya başladı.
Çünkü sürekli esen rüzgarı var. Bu sporu öğrenmek için gelen misafirlerimiz 3 gün içerisinde temel eğitimi tamamlayarak sörf yapmaya başlıyor. 8 yaşından itibaren 40 kilogram ve yüzme bilen herkes bu sporu rahatlıkla öğrenebiliyor" diye konuştu.
Bölgede 10 aylık sezonda ağırlıklı olarak İngiliz, Alman, Fransız, Hollandalı, Rus, Yunan ve Türk misafirlere bu sporu öğretmeye çalıştıklarını ifade eden Ceylan, şunları söyledi:
"Rüzgar sörfü, doğası gereği çevreye zarar vermeyen, ekolojik bir spor dalı. Bu nedenle herkes tarafından tercih ediliyor. Eğitimlerini alan sporcular Akyaka'da sörfün heyecanını, adrenalini yaşıyor. Uygun rüzgar oluştuğunda sahilde yaklaşık 200 kişi aynı anda uçurtma sörfü yapabiliyor. Gökova Körfezi, son 10 yılda uçurtma sörfü ile Türkiye ve dünyada isminden söz ettiriyor."
- "Milli sporcular da şampiyonalara hazırlanıyor"
Milli kitesörfçü Merve Ceylan da dünya ve Türkiye şampiyonaları için hazırlıklarını Akçapınar sahilinde sürdürüyor.
Uçurtma sörfü sahilinde şampiyonalara hazırlanan Ceylan, yaptığı akrobasi hareketleriyle bölgede tatil yapan turistlerin ve uçurtma sörfü antrenmanı yapan sporcuların ilgi odağı oluyor.
Antrenman için rüzgarın güçlü olduğu saatleri beklediğini anlatan Ceylan, şunları kaydetti:
"2008 yılından beri Türkiye şampiyonuyum. Bu yıl da bu unvanımı korumak için Akyaka'da düzenlenen şampiyonalara katılıyorum. Akçapınar sahili artık dünyanın sayılı sahilleri arasında yer alıyor. Elimizden geldiği kadar ülkemizden sporcu yetiştirerek yurt dışındaki yarışlara hazırlıyoruz. Aynı zamanda kendimiz hazırlanıyoruz. Amacımız uluslararası arenada Türk sporcularının ne kadar iyi sporcular olduğunu ve Türkiye'nin bu spora ne kadar değer verdiğini gösterebilmek."