Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bizim coğrafyamız, ‘İslam’ kelimesinin haksız ve hukuksuz şekilde terörle ve vahşetle anılan bir coğrafya haline getirilmeye çalışılıyor” dedi.


Bakan Çelik, İstanbul’da İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) ev sahipliğinde 5 gün sürecek olan 12 ülkeden 39 hattatın katıldığı “Uluslararası Hat Sanatı Buluşması”nın Cevahir Hotel’deki açılışına katıldı.

Konuşmasında İslam ile terörün yan yana getirilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Çelik, “Bakınız coğrafyamız kan ağlıyor. Bu eserleri üretmiş bir medeniyetin çocuklarının yaşadığı coğrafya kan ve gözyaşı içinde. Bizim coğrafyamız ‘İslam’ kelimesinin haksız bir şekilde, hukuksuz bir şekilde terörle ve vahşetle anılan bir coğrafya haline getirilmeye çalışılıyor. Biz, İslam kelimesini öyle ‘aziz’ biliriz ki; İslam kelimesinin geçtiği bir cümle içerisinde hiçbir şekilde vahşet, terör ve katliam kelimelerinin geçmesine müsamaha gösteremeyiz. Bugün İslam kelimesinden bahsettiğimizde biz barıştan bahsederiz, medeniyetten bahsederiz ve tüm insanlığı kucaklayan medeniyetten bahsederiz. O nedenle dünyada herkese ‘İslam’ kelimesinin, İslam’ın aziz hatırasının kirletilmesine dönük bu teşebbüslere karşı sizin ürettiğiniz bu eserler büyük bir meydan okumadır” şeklinde konuştu.

Ortadoğu’da yaşanan mezhep savaşlarına da değinen Çelik, “Bakın aynı şekilde maalesef sadece yakın coğrafyamızda bile insanlar mezhepleri yüzünden, etnik kimlikleri yüzünden öldürülürken ve bunların bir kısmı kendisine ‘Müslümanım’ diyen insanlar tarafından yapılırken, bunun karşısında sizin ürettiğiniz bu değerler, aslında coğrafyamızın bir katliam şebekeleri, zulüm şebekeleri tarafından teslim alınmasına karşı bir direniştir. Dolayısıyla aslında biz geçmişten bahsetmiyoruz gelecekten bahsediyoruz. O nedenle bir medeniyet ilişkisini en doğru yazıyla aktarır” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik’e, Irak, Suriye, Pakistan ve Fas başta olmak üzere 12 ülkeden 39 hattatın katıldığı buluşmada, programa yaptığı katılımından dolayı IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren tarafından bir plaket verildi.

Kaynak: İHA