İspanya, Rusya'nın Gıda Ambargosunu Analiz Ediyor

Rusya'nın AB ülkelerine yönelik getirdiği gıda ambargosu İspanya'da tartışılıyor.

AB Komisyonu'nun 2013 rakamlarına göre Rusya'nın ambargosundan en fazla etkilenecek 6'ncı AB ülkesi olarak gösterilen İspanya'da, Rusya'ya ihracat yapan firmaların bu yıl içinde 340 milyon avro zarara uğrayacağı tahmin ediliyor.
Tarım, Çevre ve Gıda Bakanı İsabel Garcia Tejerina, çözüm arayışları kapsamında İspanya'daki üretici ve dağıtım yapan firmaların dernekleriyle toplantı yaptı. Tejerina basına yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun aldığı ve gelecek kasımda uygulamaya geçmesi öngörülen Rusya'nın ambargosundan etkilenen sektöre 125 milyon avroluk kaynak aktarımı kararını değerlendirdi.
Tejerina, "Bu kaynağın yeterli olup olmadığını bilmek için henüz erken. İspanya, AB Komisyonu'nun aldığı bu ilk önlemin uygulanmasının takipçisi olacaktır ve daha fazla kaynak gerekirse kimsenin şüphesi olmasın ki bunu Komisyon'dan isteyecektir" dedi.

Bakan Tejerina, ambargonun öncesine dayanan, Rusya'dan sipariş edilen şeftali ve nektarların geri gönderilmesinden kaynaklanan, İspanyol firmaların yaklaşık 40 milyon avroluk zararının karşılanması için de AB Komisyonu'ndan bir talepleri olacağını ifade etti.

Rusya'nın ambargosunun etkilerini analiz etmek için AB Komisyonu ile haftalık toplantılar yapacaklarını bildiren Tejerina, bakanlık içinde bir uzman ekip oluşturulduğunu, fiyat ve tüketim değişimlerini an ve an takip edeceklerini, sezonluk meyvelerde iç tüketimi artırmaya çalışacaklarını söyledi.

İspanya'daki gıda sektörü temsilcileri de Rusya'nın ambargosuna karşı AB Komisyonu'nun ve İspanyol hükümetinin aldıkları kararların, hızla uygulanmasını istedi.
Kaynak: AA