'Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası Güncellensin'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Hüseyin Gül, "Türkiye deprem tehlike haritası güncellenmelidir. Karalar kadar denizlerin de depremselliğini açığa çıkartacak araştırmalar yapılması gerekiyor" dedi.

Gül, Marmara Depremi'nin 15. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, depremde kaybedilen insanların, yıkılan ve hasar gören konutların sayısının, ekonomik kayıpların, temel nedeninin, yeterince mühendislik hizmeti görmemiş depreme dayanaksız yapılar, sağlıksız ve plansız kentleşme ile yanlış yerleşim alanlarının belirlenmesi olduğunu kaydetti.

Marmara Depremi'nin üzerinden 15 yıl geçtiğini ifade eden Gül, şöyle konuştu:
"Deprem zararlarının azaltılması amacıyla yapılan çalışma sonucu hazırlanan Ulusal Deprem Konseyi, Deprem Şurası, Kentleşme Şurası raporlarının gereği yerine getirilmeden arşiv raflarında unutulmuştur. Güvenli yapılaşmanın ilk adımı olan zemin etütlerinin ve sağlıklı kentleşmenin altlığını oluşturan imar planlarına esas jeolojik-jeoteknik etütlerin zorunlu hale getirilmesi önemli bir gelişmedir. Bu düzenlemelerin uygulanması konusunda yerel yönetimlerin yeterli duyarlılığı göstermemesi, hala yeterince ders almadığımızı göstermektedir. 'Yenilenmiş Türkiye diri fay haritası', ülkemizin deprem tehlikesi ve riskinin yüksekliğinin en önemli göstergesidir.
Son yıllarda yaşanan depremleri, doğanın bir uyarısı olarak görmek, geçen her saniyenin çok önemli olduğunun farkında olarak ivedilikle eksikliklerimizi tamamlamak ve başta deprem olmak üzere ülkenin jeolojik koşullarının ürünü olan risklere ve teknolojik risklere karşı etkin ve verimli bir afet yönetim sistemini oluşturmak zorundayız. Türkiye deprem tehlike haritası güncellenmelidir. Karalar kadar denizlerin de depremselliğini açığa çıkartacak araştırmalar yapılması gerekiyor."
Kaynak: AA