Manuel Terapi'yle Gelen Şifa

Fizyoterapist Gökhan Aygül, Elle tedavi anlamına gelen Manuel Tedavinin eklemlerdeki hareket kısıtlılığını düzeltmek, ağrı ve fonksiyonel bozuklukları gidermek amacıyla, sorunlu bölgeye el ile basınç uygulayarak yapılan bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti.

Manuel Terapi'yle Gelen Şifa

Omurga ve ekstremite eklemlerindeki ağrı ve fonksiyon bozukluklarının tedavisinde yüz yıldan fazla bir süredir uygulanmakta olduğunu ifade eden Aygül, şu bilgilere yer verdi:
"Bu yöntem, doku derinliklerine ulaşan parmak ucu uygulanan basınçlı masaj dokuda hedeflenen bir uyarıcı reaksiyona yol açar. Böylece hedeflenen derin doku masajı vücudu çeşitli şekillerde çalıştırır. Manuel terapinin amacı, olarak adlandırılan kısıtlanmış hareketi postüral denge içinde, eklemlerdeki blokajı en yüksek derecede ve ağrısız olarak artırıp, fonksiyonu sağlamak ve beden mekaniğini korumaktır. Bu tedavi refleks tedaviler olarak da tanımlanmaktadır. Eklem yapılarının mobilizasyonu ile oluşturulan refleks reaksiyonlar eklemdeki ağrılı durumları ve fonksiyon bozukluklarında etkili olmaktadır.Manuel Terapi'de kullanılan yöntemler mobilizasyon, miyofasyal germe ve diğer germe hareketleriyle bazı özel manevralardır. Manuel Terapi konusunda eğitimli terapistler tarafından uygulanan bu yöntemlerde ağrısız ve açık hareketler elde etmek ve böylece normal fonksiyonları geri kazanmak amaçlanır. Manuel tedavi lenf ve dolanım sistemi, yumuşak dokular, eklem ve kemikleri içeren birçok sistemi kapsamaktadır. Özellikle omurga rahatsızlıklarında kullanılmakla beraber, diğer eklemlerde de uygun endikasyonlarda kullanılmaktadır.Omurgada özellikle lomber ve servikal disk hernileri, mekanik bel ağrıları,faset sendromlarında uygulanır.

Manuelterapi nerelerde faydalı olur?
Manuelterapi, boyun, sırt ve bel ağrıları başta olmak üzere; kol, omuz, kas ve iskelet sistemindeki ağrılı sendrom ve hastalıkların tedavisinde başarılı olmaktadır. Cerrahi müdaheleyi gerektiren bazı disk kayması durumlarında da, vakanın ağırlığına bağlı olarak alternatif bir tedavi olarak iyileşmeyi sağlayabilmektedir. Manuelterapide, kas ve/veya eklemlerin sıkıştırdığı sinirlerin serbest kalmaları sağlanabildiğinden, segmentlere bağlı olarak, migren, baş ağrısı, boyun ağrısı, astım, hazımsızlık, artrit, yumuşak dokulara bağlı ağrılar, servikal kökenli baş dönmeleri, kabızlık, çocuklarda gelişim bozuklukları ve bazı duygusal bozukluklar dahi tedavi edilebilmektedir.

Manuel terapi yöntemi heryaş grubundaki hastaya uygulanabilmektedir ancak teknikleri, kimlerde kullanılıp kullanılmayacağı belirleyip ve uygun tekniği seçebilen özel eğitimli fizyoterapistler tarafından uygulanması gerekmektedir, aksi halde ciddi komplikasyonlar görülebilir. Özellikl uygulanması tavsiye edilmeyen hastalıklarda, kırık ve çıkık problemleri, kanser hastalıkları, eklem enfeksiyonları, iltihaplı romatoid artrit veya osteoporoz varlığındabu tür manipülatif müdahalelerden kaçınılmalıdır. Manipülasyon uygulanan hastaların semptomlarında, bazı olgularda tekrarlamakla birlikte, hızlı bir iyileşme gözlenmektedir. Kas dengesinin sağlanmasının tekrarları önlemede önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Manuel tedavideki önemli noktalar kısalmış tonik kasların gerilmesi, zayıf kas gruplarının güçlendirilmesi ve ev egzersiz programı için özel bir eğitim verilmesidir.Bir hastanın basit bir bel ve boyun ağrısında 4-6, biraz daha mekanik bir problemde ise 8-10 seansta normal hayatına dönebilir.Uygulanan terapinin ardından hasta günlük hayatına hemen dönebilmektedir ve verilecek egzersizlerle desteklenerek rahatsızlıkların tekrarlanması önlenebilmektedir."
Kaynak: İHA