Ayvalık’ta Turizm İçin Olağanüstü Toplandılar
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, turizmde çatı örgütü konumundaki Ayvalık Turizm Geliştirme Alt Yapı Hizmet Birliği (AYTUGEB) olağanüstü olarak toplandı.
Önceki gün Ayvalık Ticaret Odası Toplantı Salonunda saat 16.00’da gerçekleştirildi.
Ayvalık Belediye ve AYUGEB Başkanı Rahmi Gençer’in öncülüğünde yapılan toplantı gündemi; yoklama ve açılış ile başladı.
Genel Kurulda; Divan Başkanlığına Halil Özer getirilirken, divan katipliklerine ise; Ümit Özgültekin ile Nurhan Fidancıoğlu getirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın bir ağızdan okunmasının ardından, ilçedeki turizm belgeli konaklama tesislerinin ve deniz turizmi temsilcilerini adına; Kemal Çalışkan Kadir Temizel, Levent Billurcu ve Umut Tepedelenlioğlu oy birliğiyle seçildi. Gündemin beşinci maddesi olan, AYTUGEB’e önceki toplantıda katılan Edremit Belediyesi’nden gelen Birlik Meclis Üye isimlerini içeren yazı görüşüldü.
Toplantıda yapılan seçimlerde AYTUGEB’in yeni Meclisine; Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayhan Gökdeniz, Alp Sezek, Ümit Özgültekin, Kadir Temizel, Levent Billurcu, kemal Çalışkan ve İbrahim Kantarcı isimleri getirildi.
Bu aşamada yapılan değerlendirmeler sonrasında; Fuar Tanıtım Komisyonuna; Kemal Çalışkan, Baran Molay, Umut Tepedelenoğlu, Öztürk Turhan seçilirken, Tanıtım Komisyonunda ise; Ümit Somay, Koray Gerçek ve Hasari Kaplan isimleri yer aldı. Olağanüstü Genel Kurul toplantısında AYTUGEB’e üye olan turizm tesislerinin katılım payları da belirlendi. Buna göre; turistik otellerde yıllık yatak başına 7,5 lira, butik otellerde ise 5 lira katılım payı alınacağı, buna karşın birliğe üye olan turistik restoranların ise yıllık olarak 250 lira katılım payı ödemeleri kararlaştırıldı.
“ULAŞIM KOLAYLIĞI AYVALIK TURİZMİNE ARTI DEĞER KAZANDIRACAK”
Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) projeleri hakkında da üyelere bilgilerin sunulduğu toplantıda konuşan Ayvalık Belediye ve AYTUGEB Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık’ın sahip olduğu kültürel ve doğal yapısı ile bölgenin ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle büyük metropollere ulaşım kolaylığı nedeni ile iç turizmde tercih edilen Ayvalık, sadece yaz aylarında değil, sezon dışında da hafta sonu turlarda önemli bir yere sahiptir. Ayvalık yakın çevresinde; Alibey Adası, Merkez, Sarımsaklı ve Altınova gibi farklı turizm potansiyellerinin olması avantaj sağlamaktadır.
Ayvalık ilçesi; zengin tarihi, kültürel ve doğal kaynaklarının dışında mevcut turistik tesisleri ile gerek uluslararası, gerekse ulusal düzeyde oluşan turizm hareketliliğini karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Özellikle Körfez Havaalanı'nın uluslararası charter seferlerine açılması, bunun yanında İstanbul-Ankara bağlantılı birçok havayolu şirketinin bu noktaya uçması Ayvalık destinasyonunun ulaşılabilirliğini kolaylaştırmıştır. Ayrıca, Sea-Bird Havayolu firması da haftanın değişik günlerinde direkt olarak İstanbul-Haliç-Ayvalık seferlerine başlamıştır” dedi.
Ayvalık'ın doğal güzellikleri, kıyı olanakları, iklimi ve doğal limanı turizm potansiyelini olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Gençer, “İlçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra Ayvalık merkez ve Alibey Adası'ndaki neo-klasik sivil mimari örneklerinin oluşturduğu kent dokusu da turizm arzını zenginleştirmektedir. Esas itibariyle ilçe açık bir müze görünümündedir. Ayrıca, çevre il ve ilçelerde bulunan antik kentler de turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Geniş turizm kaynaklarına sahip Ayvalık ilçesinde deniz-güneş-kum yanında sağlık turizmi, kırsal turizm, eko turizm, kültürel turizm, su altı turizmi gibi olanaklar da mevcuttur. Bunların yanında yörede yat turizmi, kongre turizmi, yayla turizmi, su sporları turizmi, inanç turizmi gibi değişik alternatif imkanlar da bulunmaktadır. Ayrıca Ayvalık bugün de kültürel bir değer olarak korunan ve geliştirilen asırlık bir mutfağa sahiptir. Amacımız, "Dünya Gastronomik Rotalar" güzergahına Ayvalık mutfağını da sokmaktır. Bu turizm çeşitlerine hizmet verecek kalifiye personel ve yöre rehberleri yetiştirilmesi için tüm eğitim ve kamu kurumları olarak birlikte hareket ediyoruz. Ayrıca; Ayvalık'ın turizm potansiyelinin geliştirilmesi için tanıtma faaliyetlerini AYTUGEB olarak etkin bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“YÖREDE ATIL DURUMDA OLAN İKİNCİ KONUTLARI TURİZME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”
Ayvalık'ın ulusal ve uluslararası turizm pastasından daha fazla pay alması için (özellikle EMITT, Travel Turkey, Berlin, Moskova, Bükreş, Selanik, Midilli, Dubai vb. fuarlara katılarak) tanıtım ve pazarlama çalışmalarını geliştirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Ayvalık Belediye ve AYTUGEB Başkanı Rahmi Gençer, “Bu çerçevede yörede atıl durumda olan ikinci konutların da kiralanmasına yönelik proje ve toplantılarımız devam etmektedir. Diğer geliştirmeye çalıştığımız projeler ise; ‘Yaşayan Mutfak; Ayvalık’ ve ‘Ayvalık'ta Turizm Kümelenmesi’ projeleridir. Bu noktada; daha güzel, daha yaşanılır ve sürdürülebilir bir turizm için tüm paydaşlarımızı AYTUGEB'e destek olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.