Bem-bir-sen 1. Dünya Savaşının 100. Yıl Dönümünde, Savaşın Başladığı Bosna-hersek’te Başkanlar Kurulunu Topladı

20. yüzyılın ilk büyük felaketi olarak kabul edilen 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan “Saraybosna Suikasti”nin 100. Yılında Bem-Bir-Sen’de Bosna-Hersek’te Başkanlar Kurulu Toplantısı yaptı.


Sırp Milliyetçisi Gavrilo Princip’in, Avusturya Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürdüğü ve akabinde Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı ''Saraybosna Suikasti''nin üzerinden 100 yıl geçti. Bem-Bir-Sen, savaşın 100. Yıl dönümü etkinliklerinin düzenlendiği Saraybosna’da, Başkanlar Kurulu Toplantısı yaptı.

Bem-Bir-Sen teşkilatının Saraybosna’da bulunduğu süre içerisinde, 100. Yıl anma etkinlikleri düzenlendi.

Avusturya Macaristan veliahtını öldüren Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip için Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Doğu Saraybosna'da anıt dikildi.

Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Doğu Saraybosna'daki Kent parkında yapılan anıtın açılışına, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp Üyesi Neboyşa Radmanoviç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Doğu Saraybosna Belediye Başkanı Lyubişa Çosiç ve vatandaşlar katıldı.

BEM-BİR-SEN HEYETİ BİLGE KRALIN MEZARINI ZİYARET ETTİ
Saraybosna’da 1. Dünya Savaşı’nı başlatan suikastin 100. Yıldönümü etkinlikleri yapılırken ve Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip’in heykelinin açılış hazırlıkları sürerken, Bem-Bir-Sen Heyeti, Bosna Hersek’in bağımsızlık mücadelesinin kahramanı, ilk Cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in mezarını ziyaret ederek, dualar etti.

BOŞNAK VE HIRVATLAR HEYKELE TEPKİLİ
Gerçekleştirdiği suikast ile 1. Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyen ve Sırplar tarafından kahraman ilan edilen Pirncip’in heykelinin dikilmesine Boşnaklar ve Hırvatlar karşı çıkıyor. Bosna Hersek Programı sırasında bu tepkilerini Bem-Bir-Sen Heyeti’ne ileten bazı Boşnak vatandaşlar, Hırvatlar’ın da bir “katilin” heykelinin dikilmesine karşı çıktıklarını ancak Sırp yetkililerin Pirincip’i “kahraman” olarak göstermeye devam ettiklerini kaydettiler.

Bir dünya savaşına neden olan Gavrilo Pirincip’in başlattığı savaşta 4 yıl boyunca 8.5 milyon kişi öldü, 8 milyon kişi kayboldu, 21 milyon kişi yaralandı ve 2. Dünya Savaşı’nın zemini hazırlandı.
Kaynak: İHA