Atso Başkanı Budak, Haziran Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Haziran ayı enflasyonunu değerlendirdi.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, 2014 Haziran ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,31, ÜFE'de yüzde 0,06 olarak açıklandığını ve yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,16, üretici fiyatlarında yüzde 9,75 olarak artış gösterdiğini bildirdi. Ramazan ayının henüz enflasyonda olumsuz bir etki oluşturmadığını, giyim, sebze ve meyve fiyatlarındaki mevsimsel düşüşlerin enflasyonda beklenen düşüş trendini sağladığının görüldüğünü ifade eden Budak açıklamasında şunları kaydetti:
”Döviz kurundaki ve iç talepteki yatay seyir, enerji fiyatları ayarlamasının geciktirilmesi enflasyon için kısa dönemde olumlu bir ortam sağlamaya devam etmektedir. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,72 ile eğitim grubunda görülürken, en yüksek düşüş yüzde 1,25 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir. Haziran ayıda TÜFE'de aylık olarak en yüksek artış yüzde 49,36 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda olmuştur. Bunu yüzde 24,74 ile limon, yüzde 13,25 ile kuru kayısı izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 12,29 ile patlıcan, yüzde 12,13 ile domates ve yüzde 11,68 ile taze fasulyede olmuştur. Yıllık bazda enflasyonda en yüksek artış sırasıyla yüzde 13,22 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 12,01 ile ulaştırma gruplarında görülmüştür.”
Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nde, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimlerinin, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,08 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,13 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,68 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,05 artış olarak gerçekleştiğini bildiren Budak açıklamasında, “Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında, en yüksek yıllık artış ise dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verdi..

“BATI AKDENİZ'DE TARIMSAL FİYATLARINDAKİ SERT DÜŞÜŞ ENFLASYONU FRENLEDİ”
Bölgede TÜFE oranının aylık yüzde 0,28, altı aylık yüzde 5,99 ve yıllık bazda yüzde 9,22 olduğunu belirten Budak açıklamasında şu sözlere yer verdi:
”Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık olarak Türkiye ortalamasının altında, altı aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış yüzde 2,29 ile lokanta ve oteller, yüzde 2,13 ile eğitim ve yüzde 0,94 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında görülürken; en fazla düşüş ise yüzde 0,72 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 0,19 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 0,17 ile eğlence ve kültür gruplarında görülmüştür.

Türkiye geneline göre 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi enflasyon bakımından aylık bazda on yedinci, altı aylık bazda altıncı ve yıllık bazda ise onuncu bölge konumunda yer almıştır.”
“TURİZMDEKİ GELİŞME ENFLASYON FİYAT ARTIŞINDA DA KENDİSİNİ GÖSTERDİ”
Lokanta ve otel grubu fiyatlarının Türkiye genelinde aylık bazda yüzde 0.92 oranında bölgede ise yüzde 2.29 oranında artmasının, 6 aylık enflasyon farkını 4, yıllık enflasyon farkını 2 puana çıkardığını belirten Budak açıklamasında, “Gıda enflasyonunun bölgemiz turizm enflasyonunda en ağırlıklı kalem olması dolayısıyla maliyet artışları turizm fiyatlarına da yansımaktadır. Ancak bölgemiz turizminin sezonluk olması nedeniyle bu fiyat artışı da mevsimsel kalmakta ve turizm gelirine net etkisi sınırlı kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“ENFLASYON TARTIŞMASININ KAPSAMI VEYA İÇERİĞİ ARTIK DEĞİŞMELİDİR”
Budak, AB İstatistik birimi Eurostat verileriyle TUİK tarafından açıklanan satın alma gücü paritesine göre Türkiye'de kişi başına gelir AB ortalamasının yüzde 45 altında olduğunu ancak fiyat düzeyi bakımından ise Türkiye'de fiyatlar AB ortalamasından yalnızca yüzde 35 oranında düşük olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin, kişisel ulaşımda, akaryakıt fiyatları nedeniyle AB'den pahalı olduğunu, alkollü içkide AB ortalamasında bulunduğunu belirten Budak, ev aletlerinde, tüketici elektroniğinde fiyatların AB ortalamasına yakın olduğunu bildirdi. Budak, gıda fiyatlarında AB ortalamasının yalnızca yüzde 15 altında olduğunu da ifade ederek açıklamasında şunları kaydetti:
”Haberleşmede fiyatlar AB ortalamasının yüzde 12, lokanta ve otel fiyatları AB ortalamasının yüzde 22 altındadır. Türkiye'de yaşam pahalılığını bu karşılaştırmaları veriler daha iyi bir biçimde ortaya koymaktadır. Gelir bakımından AB ortalamasının yüzde 45 altında olan Türkiye birçok alanda fiyat veya maliyet bakımından AB ortalamasına yaklaşmakta, bu nedenle toplum için geçim, işletmeler için rekabet zorluğu yaşanmaktadır. Bu ciddi sorunun çözümü fiyat ve maliyetlerde düşüş sağlayacak bir ekonomik ortamın oluşturulmasından geçmektedir. Oysa enflasyon oranımız AB ülkeleriyle karşılaştırılamayacak düzeydedir. Türkiye'nin enflasyon oranını yüzde 8'e düşürse bile Avrupa'da istisnai durumda olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. Zira, halen 28 AB üyesi ülkede en yüksek yıllık enflasyon oranı 1.6'dır. Bu enflasyon farklılığı büyüme oranlarıyla da açıklanamaz. AB'de ortalama büyüme hızının düşüklüğüne rağmen büyüme hızı Romanya'da yüzde 3.9, Polonya'da yüzde 3.40, Almanya ve çek Cumhuriyeti'nde yüzde 2.5, İngiltere'de yüzde 3 gibi oranlarda olup Türkiye ile karşılaştırılabilir düzeylerdedir. Bu nedenle Türkiye'de enflasyon tartışmasının yalnızca Merkez Bankası politikasıyla sınırlı tutulmasından çıkarılması ve ekonominin yapısal sorunlarını içine alacak geniş bir kapsamda yapılması gereklidir.”
Kaynak: İHA