Süryaniler, İşid'in Saldırılarını Kınadı

Midyat ilçesinde bir araya gelen Süryani sivil toplum kuruluşları düzenledikleri ortak basın açıklamasında IŞİD'in Irak ve Suriye'deki saldırılarını kınadı.

Barış ve Kardeşlik Parkında düzenlenen açıklamaya Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Temsilciliği, Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF), Süryani Kadim Merkezi (SÜRKADİM), Bethzabday İdil Süryani Kiliseleri Vakfı ve üyeleri, Süryanice yayınlanan Sabro Gazetesi çalışanları ile çok sayıda Süryani vatandaş katıldı.

Grup adına açıklamayı okuyan Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Temsilcisi Tuma Çelik, Irak'ın Ninova ve Suriye'nin Kobane kentlerinde insanlık dramı yaşandığını söyledi.

"Yaşanan bu trajediye sessiz kalmak işlenebilecek en büyük suçtur" Çelik, Ortadoğu ve Mezopotamya'nın asil kavimlerine ve tarihsel, kültürel değerlerine karşı bir soykırım siyaseti uyguladığını ileri sürdü.
Çelik, şöyle dedi:
"Musul'u ele geçiren IŞİD, kiliseleri yakıp yıktı. Dini sembollere hakaret edip tahrip ettiler, ev ve iş yerlerine el koyup, bütün hristiyanları din değiştirmeye zorladılar ve bunları kabul etmeyenleri de yerlerinden yurtlarından sürdüler. IŞİD ve benzeri güçlerin yaptığı baskı ve insanlık dışı uygulamaları lanetliyor ve nefretle kınıyoruz."
Kaynak: AA