Hükümlülere 'bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları'Konulu Seminer

Denetim Serbestlik Şube Müdürlüğü’nce, Denetim Serbestlik Yasası’ndan faydalanan hükümlülere 'Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları' konulu seminer düzenlendi.

Hükümlülere 'bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları'Konulu Seminer

Zonguldak Belediye Nikah Salonu’nda düzenlenen seminere katılanlar içeriye girerken tek tek polis tarafından arandı.

Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Toplum Sağlığı Merkezinden Tülin Bahadır, Denetim Serbestlik Yasası’ndan faydalanan hükümlülere verdiği seminerde, “Hastalıkların bulaşma yolları su ve besinlerle, hava yoluyla, kan yoluyla, vektörler yoluyla, cinsel ilişki yoluyla ve temas yoluyla oluyor. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar, dışkı ve kirlenmiş su ve besinler aracılığıyla sağlam insanlara hasta ederler. Hızla salgınlara yol açabilirler. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde sık görülürler. Genellikle yaz aylarında sok görülürler. Önlenmelerin de en etkin yol, çevre koşullarının düzelmesidir. Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık (hepatit A ve E), çocuk felci, pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmeleri başta gelir" dedi

Bu hastalıklardan korunmak amacıyla yapılması gerekenleri de anlatan Bahadır, "Sağlık eğitimi korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, aksırma, öksürme ile etrafa saçılan damlacıkların içindeki virüslerin havada kalması ile virüsü almış hastanın elinden etrafa bulaşması ve hassas bireylerin de nazal (ağız, burun) mukozalarına sürmeleri ile hastalık oluşur. Bu nedenle bu yolla hastalık bulaşmasını engellemenin en kolay yolu ellerin sık yıkanmasıdır. Verem hastası her öksürük ile ortama basil saçar. Veremin bulaşması hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya saçılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunması ile oluşur. Hepatit A, halk arasında sarılık adıyla bilinen karaciğerin etkilenmesi ile kendini belli eden bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit A’nın belirtileri, ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve ishaldir. Hepatit A virüsü, kişiler arası temasta ya da bulaşmış su ve besinlerin alınmasıyla bulaşır. Virüs, vücuda ağız yoluyla özellikle yiyecek ve içeceklerle girer. Belirti göstermeden de bu hastalık geçirilebilir. Bu durumda sessiz bir yayılma söz konusudur. Kimler risk altındadır, en çok sağlık koşullarının kötü olduğu aşırı kalabalık ortamlarda yaşayan kişiler arasında görülür. Ancak herkes bu hastalığa yakalanabilir ve diğer kişilere taşıyabilirler. Kan yolu ile bulaşan hastalıkların önlenmesi için, kişisel bakım amacıyla (sakal traşı, manikür) gibi berbere gidiliyor ise mutlaka kişinin kendine ait bakım malzemelerinin kullanılması gerekir. Hastalıkların önlenmesinde kişiye yönelik önlemlerden biri aşılamadır. Sonuç olarak, başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir” dedi.

Kaynak: İHA