Akü'de 'Kurbağaların Gizemli Dünyası Eğitim Çalıştayı'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından AKÜ personelinin 8-15 yaşlarındaki çocuklarının katılımıyla Fen Edebiyat Fakültesi'nde ''İki Yaşamlı Kurbağaların Gizemli Dünyası Eğitim Çalıştayı'' yapıldı.

Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, yazılı açıklamasında, 8-15 yaşlarındaki çocuklarda Türkiye'nin biyoçeşitliliğine dikkati çekmeyi ve iki yaşamlı (yaşamlarını hem karada hem de denizde sürdüren canlılar) türleri tanıtarak farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını bildirdi.
Merkez olarak TÜBİTAK ve BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) kapsamında yürüttükleri çalışmalarda, İzmir, Çanakkale, Edirne, Kastamonu, İğneada, İstanbul, Aksaray ve Doğu Karadeniz'e kadar pek çok yerden nadir bulunan 15 tür kurbağayı topladıkları bilgisini veren Erişmiş, şöyle devam etti:
"Mesela bir kurbağa türünü 20 yıl önce görmüştüm. 20 yıl sonra bu proje dahilinde tesadüfen karşılaştım. Bu nedenle çocuklarımızın da ellerinde böyle bir fırsat varken iki yaşamlı bir canlıyla karşılaştıkları zaman gördüklerinin kurbağa mı yoksa kertenkele mi olduğunu ayırt etmesini istiyoruz. Kent yaşamının çocukları doğadan ve hayvanlardan uzak olarak yaşamasına neden olduğunu ve günümüzde kent yaşamında çocuklarımız pek çok hayvanı doğa ile iç içe olamamalarından dolayı internette görebiliyor. Yaptığımız bu çalıştay ile çocuklarımız bu iki yaşamlıları canlı olarak görebilecekler."
Erişmiş, sayıları her geçen gün azalan kurbağa türlerini çocukların çalıştayda görebilme imkanı bulduğunu ve Türkiye'de kayıt altına alınmış 30 tür kurbağa yaşadığının bilindiğini aktardı.
TÜBİTAK ve BAP projeleri kapsamında toplama işini bir süredir yaptıklarına değinen Erişmiş, şunları kaydetti:
"Çocuklarımızın da bu canlıları görmelerini istemem nedeniyle böyle bir etkinlik düzenledik. Yürütülen çalışma türleri azalmakta olan canlılara yönelik. Devlet de bu tarz çalışmalar ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan canlı türlerini kayıt altına alabiliyor veya gerektiğinde koruma altına alabiliyor. Biz projemizde kurbağaların sayılarının neden azaldığına dair bir çalışma yürüttük. Türkiye'de Göller Bölgesi'ne ait kurbağaların sayılarının azalma nedenini bulduk. Azalma nedenlerinde önemli bir faktör olan bir mantar türünü keşfettik. Şu ana kadar 15 tür kurbağa topladık. Türkiye'de de zaten şu ana kadar tespit edilmiş toplam 30 tür var."
Kaynak: AA