'Vergi Affı Paketi' Kafaları Karıştırdı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Keramettin Tezcan, hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na getirilen “Vergi Affı Paketini” değerlendirdi.

'Vergi Affı Paketi' Kafaları Karıştırdı

Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı mali af açıklamasıyla mükellefte yaratılan heyecanın, yerini hayal kırıklığına bıraktığını söyleyen Prof. Dr. Tezcan, “Tasarıda uyuşmazlık aşamasından, sosyal güvenlik ve vergi borçlarına, kasa ilişkilerinden stoklara kadar pek çok konu yer alıyor, af beklentisine giren birçok mükellef de ümitle bunun sonuçlanmasını bekliyor” dedi.

Af beklentisinin maliye gelirlerinde azalmaya da sebep olduğunu kaydeden Prof. Dr.Tezcan, mükelleflerin sürekli af beklentisine girmesinin vergi kaçakçılığı ile mücadeleyi de etkilediğini söyledi.

Prof. Dr.Tezcan, “Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in affa karşı çıkması açıklamalarının altında, affın mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun bozulmaması yatmaktadır. Afların Anayasa ve vergilemenin eşitlik ve adalet ilkelerine aykırılık oluşturması, mükelleflerin sürekli af beklentisine girmesi, vergi kaçakçılığı ile mücadeleyi de olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

Vergi afları ile ilgili tarafların beklentileri ve hayal kırıklıklarının temelinde, mali af yasalarının hazırlık sürecinde bir masa etrafında buluşulamaması geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Tezcan, “Siyasi iktidarlar tek yanlı kararlarla mali af konusunda düzenleme yaptıkça, bir birini tekrar eden yeni düzenlemeler yapılmaya devam edecektir” dedi.

Prof. Dr. Tezcan, “İşin doğrusu “mükellef, gelir idaresi ve siyasi iktidar” olarak tarafların, mali af kapsamını birlikte belirledikleri düzenlemeyi yapmalarıdır. Tek taraflı kararlarla ortaya çıkan uygulamalar gelecekteki vergi kültürünü, mükellef psikolojisini bozacaktır. Dolayısıyla mali aflar mükelleflerin vergiye gönüllü katılımını olumsuz etkileyecek bir uygulamanın önünü açmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Affa konu rakamın iki yıllık bütçe açığına eş olduğunu açıklayan Prof. Dr. Keramettin Tezcan, vergi vermenin zor, toplamanın ise daha zor olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Keramettin Tezcan, “Kamu alacağının tahsilinde yaşanılan güçlükler, vergi inceleme oranındaki düşüklük, siyasi iktidarları mali aflara zorlamaktadır. Bu afların sayıları cumhuriyet tarihinde irili ufaklı 50’ye yaklaşmış. Bu da her iki yılda bir af yapılıyor demektir. Bugünkü mali af kapsamındaki değer, sadece kamu alacağı olarak 67 milyar TL gibi bir rakama ulaşmıştır ki bu rakam Türkiye’nin 2014 bütçe açığının 2 katı tutarına eşdeğerdir” dedi.

Bu anlamda hükümetin yapması gerekenlere de değinen Prof. Dr. Keramettin Tezcan, “Eğer hükümet mali aftan beklediği yararı en fazla gerçekleştirecek bir uygulamayı hayata geçirmek istiyorsa; öncelikle amme alacaklarının tahsilinde yaşanan zorlukları gidermeli ve uyuşmazlıklara son verecek düzenlemeler yapılmalı” diye konuştu.

Kaynak: İHA