Ağrılı Çiftçiler De Yılda İki Hasat Yapabilecek

AğŸrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Yazıcı Barajı Projesi'nin tamamlanmasıyla "LJukurova'da olan tarımsal faaliyetin bir benzerini bir yılda iki ürün alma imkanını AğŸrılı vatandaşŸlarımıza daha genişŸ imkanlarla sunmuşŸ olacağŸız" dedi.

Tekinarslan, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, projenin daha fazla ürün ve daha iyi kazanç için çok önemli bir yatırım olduğŸunu belirtti.

Yazıcı Barajı ile AğŸrı'nın içme suyu ihtiyacının karşŸılandığŸını ifade eden Tekinarslan, "Yazıcı Barajı, çok uzun yıllar önce temeli düşŸünülmüşŸ ve projesi yapılmışŸ fakat bir türlü hayata geçirilememişŸ bir inşŸaattı ancak 2003 yılından itibaren hızlanan çalışŸmalar sonucu baraj tamamlandı ve kentin içme su ihtiyacını karşŸılar hale geldi. İçme suyu AğŸrılı hemşŸehrilerimizin en büyük beklentilerinden biriydi" diye konuşŸtu.
Tekinarslan, barajın tek başŸına bir proje değŸil aynı zamanda tarımsal sulama ayağŸının da olduğŸuna vurgu yaparak, şŸunları söyledi.
"Yazıcı ovası sulama çalışŸmaları devam ediyor. Bu yıl içerisinde sağŸlanan ödenekle projenin son aşŸamasına girmişŸ oluyoruz. 2015 yılında 15 kilometrelik derivasyon tünellerini ve regülatörleri tamamlamışŸ olacağŸız. 2013 yılında 2 bin 500 hektarlık alanı sulamaya açtık. Bu yıl yapılan çalışŸmalarla tahminen 11 bin hektarlık alanı sulu tarıma açmışŸ olacağŸız."
- Sulu tarımla ürün çeşŸidi artacak
Tekinarslan, Yazıcı Barajı ile hem içme suyu hem de tarımsal sulama ile AğŸrılı vatandaşŸların yaşŸam standartlarının yükselteceğŸini belirterek, "Sulu tarıma açılan alanda yem bitkisi, tahıl ve alternatif ürünlerin üretimi yapılıyor. şžöyle ki yem bitkisi, bir tür şŸalgam üretimi deneyen çiftçilerimiz var. Bunlar eksi 25 derecelerde büyüme imkanına sahip bir bitki. Kasım ayında ekimi yapılıp mayıs ayında hasadı yapılabiliyor ve haziranda da aynı tarlaya silajlık mısır ekme imkanımız var. LJukurova'da olan tarımsal faaliyetin bir benzerini bir yılda iki ürün alma imkanını AğŸrılı vatandaşŸlarımıza daha genişŸ imkanlarla sunmuşŸ olacağŸız" şŸeklinde konuşŸtu.
Yazıcı Barajı Projesi ile aynı zamanda 300'ün üzerinde kişŸiye ekmek sağŸladığŸını ifade eden Tekinarslan, "Burada çalışŸanların yüzde 70-75'i AğŸrılı vatandaşŸlarımız. Mühendis, teknisyenlerimiz, işŸçilerimiz ve taşŸeronlarımız burada çalışŸıyorlar. Yazıcı ovası sulama projesine toplamda 360 milyon para harcanacak. Bu para AğŸrılı vatandaşŸlarımızın hayatlarına katkı sağŸlıyor. Tek parçada en fazla işŸçinin çalışŸtığŸı şŸantiye Yazıcı Barajı şŸantiyesidir" dedi.

Vali Tekinarslan, proje aşŸamasında zaman zaman karşŸılaşŸılan güçlüklerin de olduğŸunu dile getirerek, sözlerini şŸöyle tamamladı:
"Bütün güçlükleri aşŸacak şŸekilde başŸta güvenlik olmak üzere her türlü tedbirlerimiz ile çalışŸmalarımız yürüyor. Buradaki çalışŸanların ve işŸin güvenliğŸiyle ilgili sağŸlıklı bir şŸekilde yürümesiyle ilgili bu yatırımın bir an önce vatandaşŸlara hizmete dönüşŸmesiyle ilgili bütün tedbirleri hep birlikte alıyoruz. 28 Aralık 2015'te projenin bitmesinden sonra haydi tarım yapmaya hayvancılığŸı daha da artırmaya diyeceğŸiz."
 
Kaynak: AA