Kalp Krizi Geçiren Kişinin Hastaneye Geç Ulaştırıldığı İddiası

Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde kalp krizi geçiren 62 yaşındaki Hıdır Kuş'un, hastaneye geç ulaştırıldığı için yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

Nazımiye ilçesine bağlı Beytaşı köyünde yaşayan Hıdır Kuş'un gece saatlerinde kalp krizi geçirdiği ihbarı üzerine köye ambulans ve sağlık ekipleri sevk edildi.
İddiaya göre, köye gelen ambulans, sağlık ekipleri ve şoförün araçtan inmesinin ardından park halindeyken bir anda hareket ederek, Kuş'un evinin yakınındaki şarampole düştü.
Bunun üzerine Kuş'un hastaneye nakli için yeni ambulans istendi. Bu sırada zaman kaybedilmemesi için özel otomobile bindirilen Kuş, yolda karşılaşılan ambulanstaki sağlık ekiplerine teslim edildi. Tunceli Devlet Hastanesine kaldırılan Kuş'un, yaşamını yitirdiği belirlendi.
İlk ambulansın yaklaşık 40 dakika sonra olay yerine ulaştığını iddia eden köy sakinlerinden Süleyman Şengül, ambulansın şarampole düşmesinin ardından yeniden ambulans çağrıldığını belirterek, "Bekli ki ikinci ambulans gelecek. Buradan bir taksiye bindirerek gönderdik. Yolda ambulans alarak götürdü. Tunceli'de öldü" dedi.

- İl Sağlık Müdürü Aydın'dan açıklama
Tunceli İl Sağlık Müdürü Yusuf Kenan Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Tunceli'nin Nazımiye ilçesine bağlı Beytaşı köyünde ikamet ettiğini belirten hasta yakını Mehmet Şengül'ün saat 01.50'de 112 Komuta Kontrol Merkezini arayarak Hıdır Kuş için ambulans talebinde bulunduğunu belirtti.

Vakanın, Nazımiye icapçı ekibine 01.53'te bildirilmesinin ardından paramedik Ömür Özgüneş ve şoför Metin Çelik'ten oluşan ekibin olay yerine sevk edildiğini aktaran Aydın, "Ekip, olay yerine 02.22'de varmış, araç yolu olmadığından yaklaşık 30 metre yokuş çıkarak hastanın yanına ulaşmışlardır. Yapılan muayenede hastanın 'kardiyak arrest' olduğu anlaşılmış ve acil müdahaleye başlanmış" ifadesini kullandı.
Aydın, hasta yakınlarıyla yokuş aşağı ambulansa taşınan hastanın bu sırada sedyeden kaydığını ancak yere düşmeden tutulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ambulansı park ettikleri yere geldiklerinde, şoförün el frenini çekmeyi unuttuğu, boş durumdaki ambulansın 50 metre giderek dereye düştüğünü fark etmişler. Bu sırada hasta yakınları şoförün alkollü olduğunu, kendilerine yardımcı olmadığını söyleyerek ekibe tepki göstermişlerdir. Aracın bu haliyle kullanıma uygun olmaması ve bulunduğu yerden çıkarılamayacak durumda olması nedeniyle ikinci bir ambulans olay yerine gönderilerek hasta alınmış ve Tunceli Devlet Hastanesine çıkış yapmıştır."
Aydın, ambulans şoförü Metin Çelik'in 05.10'da Nazımiye Toplum Sağlığı Merkezi doktoru tarafından yapılan muayenesi sonucu tutulan tutanakta ve saat 10|02'de polis ekipleri tarafından alkolmetreyle yapılan promil ölçümünde alkollü olmadığının belirtildiğini de ifade etti.

Kaynak: AA